Monday, December 15, 2014

Hikari e


Hikari e - miwa

(What do you want to do?)
(What do you want to do?)
(What do you want to do?)
(What is the meaning of life?)

What you want to do? What you want to do?
Whatever you want to be, you can be
Where you want to be? Where you want to go?
Wherever you want to go, you can go

Believe in yourself
No matter how far you have to go
Don't stop your steps
No matter how hard the winding road will be

Chorus :
I want to be there for you
When you need me near by your side
Always be there for you
Love will shine on you

No matter how far I am
Nothing can break us apart right now
Don't stop your love
My heart will always be with you 'till the end

You are the lonely one
You are the only one
You will be the shining star of my life
I want to brighten up, in the darkest night
I believe in you

Believe in yourself

(What is the meaning of life?)

When you want to know? When you want to go?
Whenever you want to go, you can go
'cause you may be rich 'cause I may be poor
Nothing's gonna change my life, how I feel

Believe in love
No matter how high you have to go
Don't stop your love
No matter how far the winding road will be

I want to be there for you
When you need me near by your side
Always be there for you
Love will shine on you

No matter how far you are
Nothing can break us apart right now
Don't stop your love
My heart will always be with you 'till the end

No matter how much rain and pain
No matter how much wear and tear you may have
We are in this together, forever, 
I will always be there

Everything's gonna be alright
Nothing's gonna bother us right now
The answer lies in nowhere but inside of our own hearts

I want to be there for you
When you need me near by your side
Always be there for you
Love will shine on you

No matter how far I am
Nothing can break us apart right now
Don't stop your love
My heart will always be with you 'till the end

You are the lonely one
You are the only one
You will be the shining star of my life
I want to brighten up, in the darkest night
I believe in you

Believe in yourself

(What is the meaning of life?)

Believe in you


Saturday, December 6, 2014

Rating J-Dorama

Assalamualaikum W.B.T. dan Selamat Sejahtera.

Sepanjang tahun ini dan tahun lepas, tanpa disedari banyak rupanya Japanese Drama (J-Dorama) yang aku dah tengok. Tapi tak semuanya aku sempat buat review.

Jadi di sini aku nak membuat rumusan ringkas dengan memberi rating bagi setiap J-dorama yang aku dah tengok sepanjang tahun ini dan tahun lepas.

1. Umechan Sensei (Rating : 9/10)
Tema : Kekeluargaan, sejarah, cinta.
Pelakon utama : Horikita Maki.

2. Hard Nut! (Rating : 7/10)
Tema : Penyiasatan, komedi.
Pelakon utama : Hashimoto Ai.

3. Miss Pilot (Rating : 9/10)
Tema : Kerjaya (juruterbang), persahabatan.

Thursday, December 4, 2014

[Review J-Dorama] Shitsuren Chocolatier (2014)



Sinopsis :

Koyurugi Souta (Matsumoto Jun) jatuh cinta pandang pertama kepada Takahashi Saeko (Ishihara Satomi) yang merupakan senior sekolah satu tahun lebih tua daripadanya. Saeko yang comel boleh dikatakan seorang playgirl yang high taste di mana hampir setiap tahun dia akan bertukar teman lelaki yang kacak. 

Jatuh cinta pandang pertama.

Saeko yang sering bertukar teman lelaki.

Friday, November 28, 2014

Tuesday, November 25, 2014

Kibouteki Refrain - AKB48 (PV & Lyrics + English Translation)

AKB48 38th Single - Kibouteki Refrain



Japanese / Kanji Lyrics 歌詞

この角 曲がったら
君がいるとなぜかわかった
陽射しの向こうから
ふいに近づく
予感がしたよ

本当の恋だから
不思議なことがある
偶然が続くのは
運命のヒントだろう

好きすぎて(好きすぎて)
好きすぎて(好きすぎて)
好きすぎて(WOW WOW WOW…)
もう僕は(もう僕は)
君以外(君以外)
見えてない(WOW WOW WOW…)
未来の答えを
出逢った日から
探してる
好きすぎて(好きすぎて)
好きすぎて(好きすぎて)
好きすぎて(WOW WOW WOW…)
この胸が(この胸が)
切なくて(切なくて)
苦しくて(WOW WOW WOW…)
あきらめかけても
また好きになる
希望的リフレイン

どこかよそよそしく
立ち話ですぐに別れた
せっかくのチャンスなのに
ただそれだけで
充分だった

友達の友達じゃ
これ以上進めない
偶然はでもきっと
何度だってやって来る

君だけが(君だけが)
君だけが(君だけが)
君だけが(WOW WOW WOW…)
冷静の(冷静の)
内側で(内側で)
揺さぶるんだ(WOW WOW WOW…)
瞼(まぶた)を閉じても
その微笑みが
離れない
君だけが(君だけが)
君だけが(君だけが)
君だけが(WOW WOW WOW…)
生きている(生きている)
意味だって(意味だって)
知ったんだ(WOW WOW WOW…)
抑えようとしても
また想ってる
希望的リフレイン

好きすぎて
好きすぎて
好きすぎて
もう僕は
君以外
見えてない
どんなに願っても
叶わないこと
わかってる
君だけが(君だけが)
君だけが(君だけが)
君だけが(WOW WOW WOW…)
気づかない(気づかない)
僕だけの(僕だけの)
花でいい(WOW WOW WOW…)
息をするその度
また好きになる
終わらないリフレイン
好きになる
希望的リフレイン


Romaji Lyrics

Kono kaku magattara 
kimi ga iru to naze ka wakatta 
hizashi no mukou kara 
fui ni chikadzuku 
yokan ga shita yo 

hontou no koidakara 
fushigina koto ga aru 
guuzen ga tsudzuku no wa 
unmei no hintodarou 

sukisugite (sukisugite) 
sukisugite (sukisugite) 
sukisugite (WOW WOW WOW…) 
mou boku wa (mou boku wa) 
kimi igai (kimi igai) 
mie tenai (WOW WOW WOW…) 
mirai no kotae o 
deatta hi kara 
sagashi teru 
sukisugite (sukisugite) 
sukisugite (sukisugite) 
sukisugite (WOW WOW WOW…) 
kono mune ga (kono mune ga) 
setsunakute (setsunakute) 
kurushikute (WOW WOW WOW…) 
akirame kakete mo 
mata suki ni naru 
Kibouteki Refrain 

doko ka yosoyososhiku 
tachibanashi de sugu ni wakareta 
sekkaku no chansu na no ni 
tada sore dakede 
juubundatta 

tomodachi no tomodachi ja 
kore ijou susumenai 
guuzen wa demo kitto 
nando datte yattekuru 

kimi dake ga (kimi dake ga) 
kimi dake ga (kimi dake ga) 
kimi dake ga (WOW WOW WOW…) 
reisei no (reisei no) 
uchigawa de (uchigawa de) 
yusaburu nda (WOW WOW WOW…) 
mabuta o tojite mo 
sono hohoemi ga 
hanarenai 
kimi dake ga (kimi dake ga) 
kimi dake ga (kimi dake ga) 
kimi dake ga (WOW WOW WOW…) 
ikite iru (ikite iru) 
imi datte (imi datte) 
shitta nda (WOW WOW WOW…) 
osaeyou to shite mo 
mata omotteru 
Kibouteki Refrain 

sukisugite 
sukisugite 
suki sugite 
mou boku wa 
kimi igai 
mie tenai 
don'nani negatte mo 
kanawanai koto 
wakatteru 
kimi dake ga (kimi dake ga) 
kimi dake ga (kimi dake ga) 
kimi dake ga (WOW WOW WOW…) 
kidzukanai (kidzukanai) 
boku dake no (boku dake no) 
hanade ii (WOW WOW WOW…) 
iki o suru sono-do 
mata suki ni naru 
owaranai rifurein 
suki ni naru 
Kibouteki Refrain


English Translation Lyrics

When i turn around this corner
Why do i know that you’ll be here?
Across the rays of sunlight,
I can tell that you’re coming near.
If this is true love, there’s something incredulous about it.
If this coincidence continues, isn’t it a hint of fate?

I like you too much(I like you too much) x2
I like you too much(Wow wow wow..)
My heart(my heart) feels sad(feels sad)
Its painful (Wow wow wow..)
Even if i give up, i will still like you again
Wishful Refrain

I like you too much x3
I can’t see anyone other than you
No matter how much i wish for it, i know this love won’t come true

Only you(only you) x2
Only you( wow wow wow…)
Don’t notice(don’t notice) Be my only(be my only) flower(wow wow wow..)
The moment when i breathe, i will like you again
Endless Refrain

I will like you
Wishful Refrain


Source : 


Friday, November 21, 2014

[Review] "Yang mana lagi best, PES ke FIFA?" (versi PC)


"Yang mana lagi best, PES ke FIFA?" Boleh dikatakan setiap tahun, para gamers akan bertanyakan soalan sedemikian. Dan buat penggemar tegar siri FIFA, pasti mereka akan mengatakan FIFA lebih best. Dan begitu juga sebaliknya buat penggemar siri PES, pasti mereka akan mengatakan PES lebih best.

Tapi sejak 2-3 tahun kebelakangan ini, minat dan populariti terhadap PES semakin merosot dan merudum, yang mana kebanyakan penggemar tegar PES mula beralih ke FIFA. Hal ini kerana kekecewaan terhadap gameplay PES yang semakin teruk dan terdapatnya banyak bugs atau glitches.

Bagaimana pula dengan tahun ini? Sila baca ulasan saya mengenai FIFA15 dan PES2015 pada tahun ini.

Rating saya.

Ulasan :

Grafik (FIFA15 1-0 PES2015) FIFA jaringkan gol pendahuluan !

FIFA15 versi PC mempunyai lebih banyak cutscenes berbanding PES2015, contohnya ketika pemain masuk ke padang dan berdiri menyanyikan lagu. Dalam PES2015 versi PC, kebanyakan cutscenes tidak disertakan, berbanding versi PS4. Dari segi wajah pemain, bagi saya PES2015 lebih detail. Dari segi sponsor atau lesen memaparkan logo dan jersi sebenar, semua sudah sedia maklum akan kekurangan siri PES. Namun jika anda tahu cara mencari dan menggunakan patch, masalah tersebut bukanlah satu alasan.

PES2015 

PES2015 setelah menggunakan patch.

Ketika perlawanan di dalam PES2015

Thursday, November 20, 2014

Words -part 14-


Yang manis itu selalunya sementara dan sekejap cuma. - 17 November 2014

kita hidup di zaman mengaibkan seseorang adalah suatu jenis hiburan masyarakat. - 5 November 2014

Kekadang kita terlalu ingin membuatkan orang lain gembira dan sanggup memberikan rasa gembira yang kita miliki kepada mereka. - 1 November 2014

Berkorban demi orang lain kadangkala cuma akan memusnahkan diri sendiri. - 17 Oktober 2014

semakin berkembang maju teknologi tak bermaksud dunia akan semakin baik. - 2 Oktober 2014

'Belajar untuk exam' dengan 'Belajar untuk tahu' adalah sesuatu yang berbeza. Impaknya kepada masa depan dan kehidupan seharian juga berbeza. - 1 Oktober 2014

Bila belajar atau bertemu sesuatu yang baru, kita cuma ada 2 pilihan. Beradaptasi takpun menyerah. - 30 September 2014

sesetengah orang tak reti menghargai apa yang dimilikinya, sedangkan ramai lagi yang ingin menghargai tetapi tidak mampu memilikinya. - 29 September 2014

Antara perkara paling keji yang manusia boleh buat adalah mengungkit segala kebaikan yang pernah dia buat. - 27 September 2014

melihat kekurangan itu sebagai kelebihan adalah satu cara untuk memotivasikan diri sendiri. - 24 September 2014

Positiviti. Kalau tak ada orang nak bagi positiviti kat kita, itu maknanya kita kena usaha sendiri untuk dapatkan positiviti tersebut. - 24 September 2014

Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Ada pengajaran dan input dalam setiap yang kita lalui dan pelajari setiap hari. Sesungguhnya tidak ada sehari pun dalam hidup yang kita tak belajar langsung atau lalui dengan sia-sia. - 24 September 2014

Tak semua orang ingin menjadi 'hero', kadangkala mereka juga ingin menjadi 'mangsa' yang ingin diselamatkan. - 19 September 2014

Menjadi yang pertama tak semestinya menjaminkan kejayaan. - 19 September 2014

Tempat yang paling ramai manusia kadangkala merupakan tempat yang paling sunyi. - 17 September 2014

Di sebalik keceriaan seseorang, tersorok suatu sisi yang bergelar kesepian. - 10 September 2014



Koleksi terdahulu :


Saturday, November 1, 2014

SAIGON 2014 Travelogue (DAY 4) : Saigon - Than Son Nhat International Airport - KLIA


Hari Keempat : Ahad (26 Oktober 2014) - Saigon -  Than Son Nhat International Airport - KLIA

Hari keempat di bumi Saigon, Vietnam.

Pada pagi ini, tiada lawatan dijadualkan untuk peserta rombongan kami. Aktiviti pagi terakhir ini adalah bebas, oleh itu peserta rombongan kami berpeluang untuk ke Pasar Ben Thanh atau bersiar-siar di kawasan sekitar hotel penginapan buat kali terakhir sebelum berangkat pulang ke Malaysia.

Pada pagi terakhir di bumi Saigon ini, saya telah berkesempatan pergi ke Pasar Ben Thanh untuk membeli cenderahati pada saat-saat akhir sebelum pulang ke Malaysia.

Menurut Tour Guide kami, Mr. Dominic, beliau berkata waktu yang seeloknya untuk datang membeli belah di Pasar Ben Thanh ini adalah seawal jam 8.00am. Bagi sesetengah peniaga, pembeli pertama biasanya akan diangggap sebagai pembawa 'untung', jadi mungkin 'mood' peniaga akan lebih baik pada awal pagi, terutamanya jika anda ingin tawar menawar harga.

7.58am - Saya dan salah seorang peserta rombongan kami, Encik Mohd Said tiba di Pasar Ben Thanh untuk membeli cenderahati untuk dibawa pulang ke Malaysia.

Pasar Ben Thanh.


Bahagian dalaman Pasar Ben Thanh.

Friday, October 31, 2014

SAIGON 2014 Travelogue (DAY 3) : Saigon - My Tho Town - Thoi Son Islet - Saigon


Hari Ketiga : Sabtu (25 Oktober 2014) - Saigon - My Tho Town - Thoi Son Islet - Saigon

Hari ketiga di bumi Saigon, Vietnam.

Pada hari ini, rombongan kami telah dibawa ke My Tho Town / Mekong Delta yang terletak kira-kira 75km daripada pusat bandar Saigon.

Pada pagi ini, semua peserta rombongan kami diminta berkumpul di lobi hotel pada jam 7.00am. Seperti semalamnya, para peserta boleh mula bersarapan di restoran hotel bermula jam 6.30am.

7.05am - Semua peserta rombongan kami menaiki bas dan bergerak menuju ke My Tho Town (sebutannya MI-THO, bukan MAI-THO).


Warga tempatan sedang membeli sayur-sayuran dan pelbagai jenis ikan yang dijual.

Lorong khas untuk pengguna motosikal.

7.44am - Tour Guide kami, Mr. Dominic sedang menerangkan kepada peserta rombongan tentang cara penyediaan kopi vietnam yang sedap.

Thursday, October 30, 2014

SAIGON 2014 Travelogue (DAY 2) : Saigon - Cu Chi Tunnels - Saigon



Hari Kedua : Jumaat (24 Oktober 2014) - Saigon - Cu Chi Tunnels - Saigon

Hari kedua di bumi Saigon, Vietnam.

Pada hari ini, rombongan kami telah dibawa ke Cu Chi Tunnels, iaitu satu tempat bersejarah yang sangat terkenal di Vietnam, terutamanya kerana penglibatannya di dalam Perang Vietnam (1955-1975).

Di hadapan hotel penginapan kami.


Hotel Kingston ini merupakan sebuah hotel 3 bintang.

Pada pagi ini, semua peserta rombongan kami telah diminta berkumpul di lobi hotel pada jam 7.15am. Peserta juga telah diberitahu bahawa mereka boleh mula bersarapan di restoran hotel seawal jam 6.30am.

Tuesday, October 28, 2014

SAIGON 2014 Travelogue (DAY 1) : KLIA - Tan Son Nhat International Airport - Saigon


*Untuk entry Travelogue yang terdahulu, sila klik pada link di bawah ;

*Entry dalam siri Travelogue ini akan disertakan banyak gambar mengikut garis masa pada hari yang dinyatakan. Kadang-kadang, gambar lebih mudah menceritakan sesuatu berbanding kata-kata.


Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Pada 23 hingga 26 Oktober 2014 yang lalu, saya telah diberikan kepercayaan oleh pihak Poto Travel & Tours untuk menjadi Tour Leader bagi pakej percutian 'Vietnam Kota Tinggalan Perang' selama 4 hari 3 malam ke Saigon, Vietnam. Rombongan kami dari Malaysia terdiri daripada 18 orang termasuk saya.

***Sebarang maklumat terkini mengenai harga atau pakej percutian yang lain, sila rujuk terus ke laman web rasmi Poto Travel & Tours di SINI.


Hari Pertama : Khamis (23 Oktober 2014) - KLIA - Tan Son Nhat International Airport - Saigon

Saya tiba di KLIA seawal jam 8.20am. Untuk pakej kali ini, waktu penerbangan rombongan kami adalah pada jam 2.00pm waktu Malaysia, namun semua 17 orang peserta rombongan dikehendaki berkumpul di Kaunter H, Aras 5, KLIA 3 jam lebih awal, iaitu pada jam 11.00am bagi memudahkan urusan 'group check in'. Untuk urusan 'group check in' pada hari tersebut, saya telah dibantu oleh Airport Duty Officer (ADO) daripada POTO Travel, iaitu Encik Fahazrul.

Tag yang dipakai saya dan peserta rombongan.

Maklumat perjalanan.

Encik Fahazrul membantu saya ketika urusan 'group check in'.

Monday, October 20, 2014

Words -part 13-


Emosi dan prasangka negatif selalu mengatasi ilmu, kebijaksanaan, keupayaan berfikir, dan rasionaliti yang ada. - 21 Ogos 2014

andai rindu itu boleh dibilang, sudah pasti ia kan mudah hilang. - 15 Ogos 2014

Menjadi superhero sekali pun bukan alasan untuk tidak menepati masa. - 14 Ogos 2014

walau sehebat mana seseorang itu 'berlakon', insan yang amat menyayangi mereka tetap akan dapat mengetahui hakikat kebenaran yang disorok. - 22 Julai 2014

setiap pilihan hadir dgn ganjaran dan pengorbanan. yang penting adalah memastikan ganjaran itu lebih bernilai dari apa yang dikorbankan. - 23 Jun 2014

'Meyakinkan diri' dengan cara meluahkan dan memberitahu kepada dunia menunjukkan yang kita sebenarnya tidak cukup 'yakin' dengan diri sendiri. - 21 Jun 2014

Suka atau tidak, gembira atau berduka, kesilapan lalu adalah sesuatu yang menjadikan kita pada hari ini. - 18 Jun 2014

kadangkala, seseorang yang kelihatan paling gembira sebenarnya adalah orang yang paling berduka di antara semua. - 11 Jun 2014

Ramai yang belajar dan tahu agama, tapi tak ramai yang tahu cara berkomunikasi dengan baik. - 10 Jun 2014

Jangan pernah menyesal dengan pengorbanan di masa lalu, kerana pada waktu itu, kita yakin dan percaya ia adalah pilihan yang terbaik. - 8 Jun 2014

Mengimpikan utopia wujud di atas bumi ini adalah suatu impian yg takkan tercapai. - 7 Jun 2014

Cuaca yang panas sekali pun andai kita berdiam diri, akan terasa indahnya angin yang bertiup. - 7 Jun 2014

Kadangkala yang mendengar lebih mudah mengingati daripada yang mengucapkan. - 6 Jun 2014

Sesuatu tentang hidup ; jangan pernah terlalu berharap orang akan tunaikan janji yang mereka buat. - 6 Jun 2014

masa berlalu dengan pantas ketika kita sedang berfikir. - 5 Jun 2014

Memalsukan senyuman tidak akan membahagiakan kita, tapi sekurang-kurangnya akan membahagiakan orang di sekeliling kita. - 1 Jun 2014

Apa yang disajikan kepada masyarakat adalah apa yang mencorakkan mereka. - 25 Mei 2014

Perjalanan yang jauh bermula dengan satu langkah yang pendek. - 25 Mei 2014

Kadangkala kita melakukan 'kesilapan' yang sama bukan kerana kita tak belajar dan tak serik, tapi sebab kita berharap dan masih percaya yang langit tak sentiasa gelap. - 22 Mei 2014

Sebenarnya tak susah nak bersangka baik, cuma bersangka buruk itu lebih mudah. - 20 Mei 2014

Pengorbanan. Kadangkala ia berbaloi, kadangkala ia tidak. Berbaloi andai dihargai. Tidak berbaloi andai ditolak tepi. - 20 Mei 2014

Apa yang tertulis di atas kertas tak selalunya sama dengan apa yang tertulis di realiti. - 19 Mei 2014

melarikan diri dari masalah bukan saja takkan menyelesaikan masalah, malah akan mengheret orang lain sekali dalam kancah masalah anda. - 19 Mei 2014

Seorang yang pendiam dan penyabar kalau sudah bengang, amarahnya bukan biasa-biasa. - 16 Mei 2014


Koleksi terdahulu :

Thursday, July 10, 2014

Aku Masih Mahu Percaya


Satu demi satu kejatuhan
Satu demi satu kegagalan
Satu demi satu kepalsuan
Tapi aku masih mahu percaya

Aku masih mahu percaya yang hari esok masih ada
Aku masih mahu percaya yang hari itu akan tiba

1.06am - 10 Julai 2014

Wednesday, June 11, 2014

Wednesday, June 4, 2014

BALI 2014 Travelogue (DAY 4) : Kuta - Ngurah Rai International Airport - KLIA2



Hari Keempat : Sabtu (31 Mei 2014) - Kuta - Ngurah Rai International Airport - KLIA2

Hari keempat, iaitu hari terakhir di Bali, Indonesia.

Pagi ini, peserta rombongan kami diminta berkumpul di lobi hotel pada jam 10.00am. Selepas sarapan pagi, saya dan seorang peserta rombongan kami, En. Mohd Said, sempat berkunjung ke kawasan Pantai Kuta yang terletak tidak jauh dari hotel penginapan kami.

Pada pagi ini, terdapat upacara keagamaan yang dilakukan oleh penganut agama Hindu di Bali. Terdapat beberapa kuil Hindu berdekatan dengan pantai dan anda boleh lihat sendiri upacara keagamaan dan budaya masyarakat Bali di sini.

Pada hari tersebut, 31 Mei 2014, merupakan hari perayaan bagi masyarakat beragama Hindu di Bali, iaitu perayaan Hari Raya Kuningan.

Suasana pantai Kuta sekitar jam 9.00am. Upacara keagamaan di sekitar pantai telah pun tamat pada waktu ini.

BALI 2014 Travelogue (DAY 3) : Bedugul - Tanah Lot



Hari Ketiga : Jumaat (30 Mei 2014) - Bedugul - Tanah Lot

Hari ketiga di Bali, Indonesia.

Pagi ini, peserta rombongan kami diminta berkumpul di lobi hotel pada jam 9.15am. Selepas sarapan pagi, kira-kira jam 6.40am, saya dan beberapa peserta rombongan kami sempat pergi ke Pantai Kuta yang terletak tidak jauh dari hotel penginapan kami.


Di sini, walaupun baru jam 6.00am, langit sudah cerah seperti jam 8.00am di Malaysia. Begitu juga ketika memasuki waktu malam, matahari terbenam kira-kira jam 6.00pm.



Wordless Wednesday


Tuesday, June 3, 2014

BALI 2014 Travelogue (DAY 2) : Ubud - Kintamani - Tegalalang



Hari Kedua : Khamis (29 Mei 2014) - Ubud - Kintamani - Tegalalang

Hari kedua di Bali, Indonesia.

Sarapan pagi disediakan di restoran hotel yang bermula pada jam 7.00am hingga 10.00am. Pada pagi ini, peserta-peserta rombongan kami diminta berkumpul di lobi hotel pada jam 8.15am.

Pada kira-kira jam 8.33am, rombongan kami menaiki bas dan bergerak menuju ke tempat lawatan pertama pada pagi tersebut, iaitu di kilang pembuatan batik tradisional Bali.


Peta Pulau Bali yang diberikan oleh Tour Guide, En. Artika kepada setiap peserta rombongan.

Nampaknya ramai peserta yang masih keletihan akibat perjalanan yang panjang dan memenatkan pada hari pertama semalam.

BALI 2014 Travelogue (DAY 1) : KLIA2 - Ngurah Rai International Airport - Uluwatu - Kuta

*Untuk entry Travelogue yang terdahulu, sila klik pada link di bawah ;

*Entry dalam siri Travelogue ini akan disertakan banyak gambar mengikut garis masa pada hari yang dinyatakan. Kadang-kadang, gambar lebih mudah menceritakan sesuatu berbanding kata-kata.


Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Pada 28 sehingga 31 Mei 2014 yang lalu, saya telah diberikan kepercayaan oleh pihak Poto Travel & Tours untuk menjadi Tour Leader bagi pakej percutian 'Ala Santai' 4 hari 3 malam ke Bali, Indonesia. Rombongan kami dari Malaysia terdiri daripada 27 orang termasuk saya.

***Sebarang maklumat terkini mengenai harga atau pakej percutian yang lain, sila rujuk terus ke laman web rasmi Poto Travel & Tours di SINI.


Hari Pertama : Rabu (28 Mei 2014) - KLIA2 - Ngurah Rai International Airport - Uluwatu - Kuta

Saya tiba di Balai Pelepasan KLIA2 seawal jam 4.40am. Walaupun waktu berlepas untuk pakej ini adalah pada jam 9.20am, tapi peserta diminta untuk berkumpul 3 jam sebelum waktu berlepas, iaitu pada jam 6.20am untuk urusan group check in yang diuruskan oleh saya dan wakil dari pihak Poto Travel. Cik Fiena merupakan wakil dari Poto Travel yang membantu saya ketika urusan di KLIA2.

Rombongan kami menaiki pesawat Malindo Air, OD 0306.

Ini adalah kali pertama saya datang ke KLIA2 dan saya akui ianya jauh lebih baik daripada terminal kos rendah yang sebelum ini berpusat di Terminal LCC. Walaubagaimanapun, jarak ke pintu berlepas adalah agak jauh daripada kaunter imigresen/kastam. 

Untuk rombongan saya yang perlu bergerak ke Gate L16, jarak berjalan ke sana adalah lebih kurang 10 minit. Cuma terdapat 1 eskalator pejalan kaki yang agak pendek. Jadi sekiranya anda akan menggunakan KLIA2, saya cadangkan anda supaya bergerak ke pintu berlepas dengan lebih awal.

Kapal terbang yang membawa rombongan kami berlepas dari KLIA2 pada kira-kira jam 9.40am.

Malindo Air merupakan syarikat kapal terbang tambang murah yang menyediakan perkhidmatan hampir sama dengan Air Asia. Earphone/headphone untuk kegunaan di dalam kapal terbang adalah tidak diberikan secara percuma dan perlu disewa dengan harga RM15 kalau tidak silap saya. Manakala anda cuma diberikan biskut dan air mineral. Jika anda ingin membeli makanan, anda boleh beli terus dari dalam kapal terbang itu sendiri atau pun memesan atau order ketika membeli tiket secara online.

Pihak Poto Travel bagaimanapun telah memesan makanan untuk semua peserta rombongan kami.

Friday, May 30, 2014

Words -part 12-

Jangan kerana ego terlerainya dua hati. Jangan kerana ego terlerainya silaturrahim. - 14 Mei 2014

Jangan pernah menyesal belajar sesuatu tapi tidak digunakan sekarang kerana suatu hari nanti pasti ia akan berguna. - 14 Mei 2014

Perkara paling menguji kesabaran dalam dunia ini adalah sikap manusia. - 14 Mei 2014

Mata menuturkan bahasa yang paling jujur dan ikhlas. - 11 Mei 2014

Tiada yang lebih jujur daripada kata-kata yang diucapkan ketika sedang marah. - 11 Mei 2014

Menjadi perfectionist kadangkala menghalang kita daripada belajar. Belajar daripada kegagalan dan belajar untuk menerima kenyataan. - 10 Mei 2014

Memberi harapan tanpa ada niat untuk menunaikannya adalah satu perbuatan yang sangat kejam. - 8 Mei 2014

melarikan diri daripada masalah takkan membawa apa-apa kebaikan. hanya menambah beban dan kesan pada diri sendiri dan orang lain. - 7 Mei 2014

Rupa paras adalah alasan memulakan perkenalan. Personaliti adalah alasan memulakan cinta. Bahagia adalah alasan untuk terus setia. - 3 Mei 2014

Sahabat yang baik adalah sahabat yang tidak suka mengambil kesempatan dan sebolehnya tidak mahu menyusahkan sahabat yang lain. - 3 Mei 2014

Bukan umur, tapi pengalaman yang mematangkan kita. - 2 Mei 2014

melarikan diri atau mendiamkan diri kadangkala hanya menyebabkan lagi banyak negativiti berbanding positiviti. - 1 Mei 2014

Antara perkara paling menakutkan adalah manusia sentiasa boleh berubah menjadi seseorang yg kita tak mungkin boleh jangkakan. - 1 Mei 2014

antara perkara paling kejam yang manusia boleh lakukan adalah mengkhianati sesebuah kepercayaan yang telah diberikan padanya. - 1 Mei 2014

kita semua bencikan hipokrasi. tapi kita tak boleh buat apa-apa sebab kita hidup dalam dunia yang penuh dengan hipokrasi. - 27 April 2014

Cinta itu indah, Rindu itu gundah. - 27 April 2014

ketenangan yang sebenar adalah apabila jiwa berasa aman kerana yakin dan percaya semua yang berlaku adalah atas kekuasaan dan kehendakNya. - 19 April 2014

manusia semuanya sama, yang berbeza adalah perikemanusiaan. - 12 April 2014

Sampai masa, kita terpaksa lepaskan apa yang kita genggam erat. Bukan kerana sudah tidak mampu, tapi kerana mereka sudah lama melepaskannya. - 10 April 2014

dunia tanpa sempadan harus disempadani oleh akal fikiran yang waras dan iman di dada. - 5 April 2014


Koleksi terdahulu :

Tuesday, May 27, 2014

[Review J-Dorama] Saba Doru (2012)

Saba Doru (2012)


Sinopsis :

Watanabe Mayu (Mayuyu) adalah seorang idol terkenal dan merupakan salah seorang ahli kumpulan idol popular di Jepun, iaitu AKB48.


Di dunia hiburan, Mayuyu dikenali sebagai idol berusia 17 tahun yang digilai ramai khususnya oleh golongan remaja, namun di sebalik populariti itu, Mayuyu sebenarnya mempunyai rahsia peribadi yang tidak diketahui oleh sesiapa pun kecuali adiknya, Asari (Ando Tamae).

Mayuyu (17 tahun) aka Usa Shijimi (38 tahun)

Asari, adik Usa Shijimi.

Friday, May 23, 2014

[Review] The Match: Striker Soccer G11 - Perlawanan epik bolasepak menentang alien!

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Masihkah anda ingat, tidak beberapa lama dulu beberapa stadium bolasepak terkemuka telah didatangi oleh sekumpulan orang yang memakai pakaian dan solekan yang aneh dan misteri? Mereka ditemui di Allianz Arena, Stamford Bridge, dan lain-lain.



Umum sudah mengetahui bahawa itu semua adalah gimik yang dilakukan oleh pihak Samsung bagi mempromosikan telefon bimbit keluaran mereka yang diperkenalkan melalui siri 'Galaxy'. Beberapa pemain bolasepak terkenal seperti Oscar, Messi, Falcao, dan Ronaldo telah dipilih menjadi 'wakil' dunia bagi menentang pasukan bolasepak 'alien' yang ingin datang menakluk Bumi. Anda boleh melihat dan mengetahui dengan lebih lanjut di laman web rasmi yang mempromosikan 'Galaxy 11' ini di SINI.

Melalui promosi Galaxy 11 ini, beberapa permainan mini Android telah dihasilkan dan boleh didownload secara percuma oleh pengguna telefon bimbit Samsung Galaxy. Antaranya The Match : Striker Soccer G11, Galaxy 11 Shooting Soccer, Galaxy 11 Cannot Shooter, dan Galaxy 11 Soccer Wars.

Saya telah mencuba permainan The Match: Striker Soccer G11 dan berikut adalah sedikit review yang saya tulis berkenaan dengan permainan ini.

Klik pada Read more untuk membaca review.

Wednesday, May 21, 2014

Sunday, May 18, 2014

Asal usul meme "Keep Calm And.."

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Pasti ramai pengguna internet yang biasa melihat logo yang tertulis ayat atau slogan "Keep Calm And...bla bla bla" bukan? Meme "Keep Calm And ..." ini adalah salah satu meme yang paling kerap digunakan oleh pengguna di internet.

Sebelum itu, tahukah anda, apakah itu 'meme'? Meme adalah suatu idea, kelakuan, atau gaya yang tersebar di dalam sesuatu budaya. Pada hari ini, meme lebih dikenali sebagai suatu unsur atau cara troll yang kerap kali digunakan di media sosial khususnya untuk berjenaka dan juga untuk melakukan provokasi.


Logo "Keep Calm And Carry On" seperti di dalam gambar di atas adalah berasal daripada satu poster motivasi yang dihasilkan oleh Kementerian Informasi di England pada tahun 1939, beberapa bulan sebelum tercetusnya Perang Dunia Kedua. Ianya dihasilkan bertujuan untuk memberikan motivasi dan menaikkan moral dan semangat rakyat England ketika tercetusnya peperangan khususnya di bandar-bandar utama. 

Thursday, May 15, 2014

Tahukah anda, Google Images?


Tahukah anda apa itu Google Images? Beberapa tahun lepas, saya pernah menulis entry di blog ini tentang cara-cara mencari asal usul sesuatu gambar yang ditemui di internet. Rujuk entry bertajuk ; [Tutorial] Mencari gambar menggunakan gambar..Err...paham tak?

Apakah Google Images, dan apakah kegunaannya? 

Google Images yang mula diperkenalkan pada tahun 2001 adalah salah satu perkhidmatan carian yang disediakan pihak Google untuk mencari gambar yang terdapat di internet. Ia juga kemudiannya dikemaskini dari semasa ke semasa dan pada tahun 2011, Google Images mula membenarkan carian 'reverse image search', di mana pengguna boleh mengupload gambar ke Google Images untuk mencari gambar yang hampir serupa beserta dengan maklumat berkaitan, populariti gambar tersebut, dan mencari gambar-gambar serupa yang mungkin telah disalahgunakan atau diubahsuai.

Google Images

Media sosial hari ini tidak dinafikan memainkan peranan dalam kehidupan harian hampir semua orang. Media sosial seperti Facebook dan Twitter khususnya menjadi sumber berita yang mudah, pantas dan berangkai. Hanya dengan menekan butang 'share' atau 'retweet', sesuatu maklumat atau berita dapat dikongsikan dengan orang lain dengan mudah. 

Namun setiap perkara hadir dengan kebaikan dan keburukan. Kebaikan media sosial ini adalah dapat berkongsi maklumat dengan pantas dan mudah, tapi keburukannya pula kadangkala maklumat atau berita yang dikongsikan atau disebarkan adalah tidak tepat, salah, dan seringkali disalahgunakan untuk menyebarkan fitnah atau perkara tidak benar, terutamanya apabila berkaitan dengan politik. Kita sering mendengar ayat "niat tidak menghalalkan cara" bukan?

Gambar memang mudah menghadirkan persepsi atau tanggapan kepada sesiapa sahaja manusia yang melihatnya. Gambar boleh menerangkan sesuatu, dan juga boleh jadi mengelirukan andai disalahtafsirkan.

Sekarang susah masuk tahun 2014, dan sepatutnya lebih ramai pengguna internet sudah lebih celik dan bijak menerima sesuatu maklumat yang terdapat di internet atau di media sosial. Perkhidmatan Google Images ini sepatutnya digunakan oleh semua sebelum menyebarkan apa-apa gambar yang ditemui di internet.

[Tutorial] Bagaimanakah caranya menggunakan Google Images ini? (Klik pada Read more)

Thursday, April 17, 2014

Words -part 11-


kadang-kadang, ada kenyataan yang kita tak mahu terima dan tak mahu percaya. - 31 Mac 2014

Perilaku pengguna jalanraya sudah cukup untuk memberikan gambaran kasar tahap mentaliti dan disiplin rakyat sesebuah negara. - 29 Mac 2014

Bahasa menunjukkan bangsa. Peribahasa mengkiaskan budaya. Berbahasa mencerminkan akhlak. - 29 Mac 2014

Sedang kita memperlihatkan kesusahan dan kedukaan kita, ada yang sedang kesenangan dan berbahagia. - 28 Mac 2014

Sedang kita memperlihatkan kesenangan dan kebahagiaan kita, ada yang sedang kesusahan dan berdukacita. - 28 Mac 2014

Erti kemanisan yang sebenar dalam perhubungan adalah kejujuran, keikhlasan, dan kesungguhan. - 27 Mac 2014

'Kebetulan' boleh menjadi sesuatu yang membahagiakan dan juga sesuatu yang menyakitkan. - 26 Mac 2014

Kepercayaan adalah sesuatu yang sukar diperolehi, tetapi mudah dicabuli. - 23 Mac 2014

Tak semua perkara di dalam dunia ini perlukan alasan. - 22 Mac 2014

Kadangkala mata perlu dibasahi agar pemandangan kan kembali jelas. - 21 Mac 2014

Kebahagiaan sebenar adalah rasa bahagia yang ada tanpa perlu ditonjolkan dengan ucapan "saya bahagia". - 19 Mac 2014

semakin jauh perjalanan, semakin luas pemandangan, semakin banyak pengalaman, semakin kenal kita dengan manusia dan kehidupan. - 10 Mac 2014

Gunakan akal untuk berfikir, jangan gunakan emosi untuk bersuara. - 9 Mac 2014

Jika kau sudi menjadi matahari yang sentiasa menyinari siangku, aku kan setia menjadi bulan yang sentiasa menerangi malammu - 8 Mac 2014

Tiada istilah gagal andai kita tidak berjaya selepas mencuba, kita cuma belum berjaya. Kita hanya gagal apabila mengalah sebelum mencuba. - 5 Mac 2014

Tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan. - 2 Mac 2014

The only way to be happy is be happy. - 2 Mac 2014

Kadang-kadang berdiam diri lebih susah daripada berkata-kata. - 26 Februari 2014

In this life, we always need something to look forward to. If there is nothing, you'll feel lost, empty, and useless. - 23 Februari 2014

Ada 2 sebab kenapa seseorang itu berkelakuan 'ganjil', iaitu lain daripada kebiasaan. Sama ada dia akan 'pergi', takpun kerana dia 'terpaksa'. - 21 Februari 2014


Koleksi terdahulu :


Friday, April 11, 2014

[DOWNLOAD] Samsung Galaxy S5 Wallpapers

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Hari ini (11 April 2014), Samsung Galaxy S5 telah dilancarkan di seluruh negara secara rasmi. Selain terdapat fungsi dan aplikasi-aplikasi baharu yang menarik pada S5 ini, default wallpaper yang digunakan turut menarik perhatian sesiapa sahaja yang melihatnya.

Di entry ini saya ingin berkongsi beberapa stock wallpaper yang didatangkan dalam model Samsung Galaxy S5 ini. Anda boleh download melalui link yang disediakan di bawah :






Wednesday, April 9, 2014

"We've Done It Before"

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.


"We've done it before, champions of Europe, we've done it before."

Itulah sorakan yang bergema di Stadium Stamford Bridge, London, England selepas Andre Schurrle menjaringkan gol pertama untuk pasukan Chelsea FC pada minit ke 31, pada perlawanan timbal balik kedua, Suku Akhir pertandingan Piala Juara-juara UEFA awal pagi tadi.

Untuk entry kali ini, aku sertakan review ringkas untuk perlawanan yang berlangsung awal pagi tadi, dalam bentuk permainan video Pro Evolution Soccer atau pun PES. Aku pernah membuat review perlawanan bolasepak dalam bentuk yang serupa beberapa tahun yang lalu di blog ini, tapi oleh sebab yang tak dapat dielakkan, gambar-gambar yang digunakan telah hilang dari entries yang ditulis.
 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan