Thursday, October 31, 2019

Kerja Kilang


Tahukah anda, bukan hanya Operator sahaja yang bekerja di kilang? Terdapat juga Pengurus, Penyelia, Jurutera, Ahli Kimia, Juruaudit, Akauntan, Juruteknik, Eksekutif dari pelbagai bahagian/seksyen, dan lain-lain lagi jawatan.
Anda mungkin tahu, tapi hakikat yang sebenarnya masih ramai yang tak tahu di kalangan masyarakat kita.
Semasa saya buat Program Khidmat Sosial (CSR) di sebuah sekolah menengah beberapa tahun yang lalu, apabila saya dan rakan-rakan menerangkan yang di kilang juga terdapat pelbagai jawatan ‘jurutera’ atau lebih popular orang sebut ‘engineer’, boleh kata hampir kesemua atau majoriti pelajar tak tahu, dan lebih mengejutkan ada juga dari kalangan guru yang memberikan respon sama.
Mungkin sebab masyarakat atau golongan awam sudah terbiasa dengan stereotaip yang kerja sebagai engineer = civil engineer atau jurutera adalah kerja yang melibatkan bidang pembinaan sahaja. Manakala kerja kilang pula = operator.





Monday, October 28, 2019

Musim Graduasi



Dah lebih 9 tahun aku lulus undergrad, iaitu pada 4 Ogos 2010.
Dah masuk alam pekerjaan ni, ketahuilah adik-adik bahawa memiliki Hard Skills tu bagus, tapi memiliki Soft Skills lebih penting untuk dapatkan kerja dan untuk bekerja dengan orang.
Oleh itu, semasa di universiti, cubalah bergaul dan join aktiviti kokurikulum atau projek-projek yang dianjurkan kolej kediaman, fakulti, universiti. Asah soft skills, yang paling penting kemahiran berkomunikasi dengan orang dan dalam kumpulan.

Ramai fresh grad hari ini tak pandai berkomunikasi dengan baik, masa interview pun tak dapat cukup meyakinkan interviewer walaupun mempunyai kelulusan tinggi di atas kertas.
Sebagai bos atau majikan, mereka nak orang yang boleh berkerja dan berkomunikasi dengan baik. Kalau tak pandai sesuatu proses, boleh belajar, tapi kalau tak reti atau susah nak berkomunikasi dengan baik dan efektif, maka memang susah nak pergi jauh.



Monday, October 7, 2019

Halal & Haram dalam Seharian


Netizen kalau sembang, mengecam, dan menghukum orang pasal halal haram memang champion, umpama semua mengamalkan Islam dengan sempurna dalam kehidupan seharian.

Tapi di alam nyata, banyak yang dipandang ringan. Contohnya ;

Merokok? Dah lama difatwa haram, tapi masih ramai yang buat tak tahu, siap merokok kat kawasan yang ramai bukan perokok tanpa ada kesedaran sivik.

IPTV haram? Ramai bayar mahal kat Astro untuk tengok channel Astro, tapi kau guna IPTV haram yang kau bayar dengan harga murah untuk tengok channel Astro, contohnya lah.

Claim? Kau pergi outstation atau dapat petrol card untuk guna atas urusan kerja, tapi kau sengaja over claim atau guna untuk urusan peribadi.

Dan lain-lain lagi. Kalau nak disenaraikan boleh buat buku.

Jadi mari kita muhasabah diri, apa halal haram dalam kehidupan seharian kita yang selama ini mungkin tak sedar.


 

Be My Followers

WE/PES/FIFA Gamer

WE/PES/FIFA Gamer