Tuesday, July 13, 2010

Eurotrip Travelogue (DAY 10 - Part 1) : London

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Untuk baca entry sebelum ini, sila ke SINI.



Eurotrip Travelogue (DAY 10 - Part 1) : London

Hari Kesepuluh - Khamis (6 Mei 2010) : Bahagian 1 : London

Pada hari nie, kami telah bersiar-siar ke tempat-tempat menarik dan tumpuan pelancong yang terdapat di kota London ini. Tapi sebelum bertolak tue, cube tengok sape yg kami jumpa...


Kenal tak? Kalau anda tak kenal, ini lah die lagenda bola sepak Malaysia, iaitu Zainal Abidin Hassan!! Boleh pulak terjumpa kat London nie..Sebenarnya die dan isteri tengah honeymoon rasenye, dan mereka nie menginap di hotel yang sama dengan rombongan kami, iaitu Hotel Holiday Villa.





Naik je dalam bas, terus terperasan ayat kat atas nie yang terdapat dalam bas. Fuuh..ayat die...agak2 sesuai tak kalau letak ayat camtu dalam kenderaan2 awam di Malaysia?

9.15am - Rombongan bas kami bertolak dari hotel menuju ke tempat-tempat menarik di London.


ODEON..movie jom?


Main snap je gambar...




The Dorchester - yang nie pulak hotel mewah milik Sultan Brunei...konpem mahal giler..hohoho


Kat tengah2 kota London nie, bas double decker mmg terlalu lah banyak..memane pun ade..


Hard Rock Cafe London! Tapi saya tak sempat pergi...uhuks


Antara deretan kedai2 yg nampak menarik


Ambil gambar selagi boleh!


WATERSTONE'S - kedai jual buku2 dan segala yang berkaitan..


Lilywhites - kedai jual barangan sukan..


Her Majesty's Theatre - tempat tengok teater...nampak tak The PHANTOM of the OPERA?


Tempat membeli belah..


Bangunan Muzium Ripley's Believe It or Not! - tringin nak masuk dalam tengok..ish


Believe it or not? Believe it!


Deretan skuter berlesen L..hehe


Melalui kawasan Trafalgar Square..


Masih di Trafalgar Square..


1st time jumpe stesen subway di London..cet, macam kat Malaysia xde je.. :P


STANLEY GIBBONS - tempat jual stem?


Lagi satu tempat teater..


London School of Economics (LSE) - sinilah rupenye tempat pemilik blog Coretan Perantau study..




Gambar signboard pun boley!


Phonebooth yg femes! Merata2 kat tengah London nie..


Sekitar London...gambar2 nie semuanya diambil dari dalam bas..


Sini la die Fleet Street...pnah tengok filem Sweeney Todd : The Demon Barber of Fleet Street? Saya pun tak tengok lagi...hahahahha


Melalui London Bridge...yg kat dalam gambar nie pulak Tower Bridge..


Arca London Bridge


Dah sampai Tower Bridge pulak..


Gambar yang diambil dari dalam bas ketika melalui Tower Bridge..


Lupe dah motif gambar nie diambil.. heee

10.20am - Rombongan bas kami tiba dan singgah sebentar di kawasan Tower of London, dekat dengan Tower Bridge.


Kawasan bersejarah..juga dikenali dengan nama Her Majesty's Royal Palace and Fortress


Lagi sekitar kawasan..


Kawasan sekitar Tower of London..

Kat belakang tu kedai souvenirs rasenye..tak singgah pun..


Sile rujuk sini!


Signboard pasti menjadi tumpuan untuk saya ambil gambar.. :D


Penerangan/info mengenai istana..


Besarnye...


Tapak warisan dunia


Boleh tahan ramai pengunjung yang melawat ke sini..


Antara bangunan moden yang terdapat di seberang Sungai Thames..


Ramai pelancong luar je kat sini..


Macam peluru je bangunan kat belakang tu..


Bersama abang, ayah, dan ibu berlatarbelakangkan Tower Bridge


Lagi gambar Tower Bridge


Tak tahu nak tulis caption ape.. :)


Sempat bergambar dengan teksi klasik sebelum naik semula ke bas.. 



2 comments :

+++uchi+++ said...

best nya kalau dpt p sna ..leh tgk public phone warna merah tu...bila lah dpt g agaknya...

areev19 said...

+++uchi+++ : hee...nk tgk public phone je ke? kat genting pun ade..hehehe

insyaallah ade rezeki dpt la pg nnti ;)

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan