Friday, December 31, 2010

Thanks for the memories..


31 Disember 2010..

2010...Thanks for the memories..
Tahun yang banyak meninggalkan kenangan dalam hidup aku..yang banyak membawa perubahan, memberikan pengalaman, dan pengajaran dalam hidup aku..Cepatnya masa berlalu..Semoga apa yang telah berlaku tahun nie akan terus mematangkan aku dalam menghadapi kehidupan yang penuh dengan dugaan dan cabaran di masa akan datang.. Ameen.

2011...Welcome to my life..
Tahun baru..azam baru? pernah ke aku buat azam tahun baru? Yang penting kita kena sentiasa berazam untuk berubah dan menjadi lebih baik, tak semestinya tunggu tarikh-tarikh tertentu kan? Hrmmm...Will tomorrow be a better day?


TEN! TEN! TEN! 

Jom layan video nie jap.. konpem gelak! =)


Thursday, December 30, 2010

[Tutorial] Hiasi photostream FB anda dengan Harimau Malaya!!

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Seperti yang semua sedia maklum, semalam skuad Harimau Malaya iaitu skuad bolasepak Malaysia telah berjaya menjuarai AFF Suzuki Cup setelah menewaskan Indonesia 4-2 secara agregat (walaupun tewas 1-2 semalam).

Tahniah saya ucapkan!!

Skuad Harimau Malaya

Jurulatih!! K. Rajagopal

Safee Sali, penjaring terbanyak kejohanan


[Tutorial] Hiasi photostream FB anda dengan Harimau Malaya!!

HARIMAUMALAYA

Photostream FB tu ape? 
Photostream FB tu korang dapat lihat di profile page FB yang baru, dimana 5 gambar terbaru yang korang di 'tag' akan terpampang di bahagian atas profile page korang. Macam dalam gambar di atas nie, saya telah gantikan dengan tulisan HARIMAU MALAYA, sempena dengan kejuaraan Malaysia semalam. 

Saya ada menyediakan tutorial ringkas tentang bagaimana nak buat gambar menarik di photostream nie di entry lepas. Boleh rujuk SINI.

Baiklah, untuk kali nie, saya telah sediakan set gambar untuk photostream FB yang telah di edit sendiri oleh saya (gambar asal diambil setelah google di internet, dan sumber asal kalau tak silap ialah website rasmi harimaumalaya.com.)

Bagaimana nak gunakan?

1. Download set gambar tersebut di SINI.

2. Extract semua kelima-lima file gambar tersebut di mana-mana yang korang senang cari.

3. Upload kan kelima-lima gambar tersebut di FB korang. (Lebih baik kalau korang upload ke dalam photo album baru)

4. Tag kan nama korang (diri sendiri) pada kelima-lima gambar tersebut, bermula dengan gambar bernama har5, diikuti har4, har3, har2, dan har1.

5. Siap!! 



WALLPAPER :

Korang boleh buat wallpaper desktop sementara kehangatannya belum reda..hehe
(kredit kepada page FB Nike Football Malaysia)

Klik SINI untuk download wallpaper di atas.




p/s : Semua adalah pemenang, tiada pengalah dalam perlawanan akhir semalam. Walaupun Malaysia kalah 1-2, tapi Malaysia tetap merangkul kejuaraan dengan agregat 4-2. Sekali lagi ucapan tahniah dari saya!!



Sumber :


Sunday, December 26, 2010

Good Luck Malaysia..!


Good Luck Malaysia..!

Sunday, December 19, 2010

Movie Marathon !

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Pagi tadi aku dgn abg aku telah pergi ke One Utama (OU) sbb kononnye nak vroom vroom kat Sony Centre sempena Gran Tourismo 5 Asia Tournament Malaysia Prelims..


Tengok2 rupenye competition tu start pukul 2pm..ape daa...buat competition tapi ikot suka hati die je nak start pukul brape..Dalam event detail yg diwar-warkan dalam internet takde bagi pun waktu event start..zzzz

Makanya aku dgn abg aku pon terus cancel sbb kami nak ke e@curve plak utk tengok movie 'Aku Masih Dara' dgn geng2 superfriends Yana (Yana Samsudin)..Tapi Yana tak dapat dtg sbb ade shooting.. adesss..terlepas aku nk jumpe Yana..haha

PG13 yer adik-adik!

Abis je tengok movie tu, aku dgn abg aku layan plak cite 'Hantu Kak Limah Balik Rumah'. Kirenye marathon la nie, dah lame tak buat movie marathon camnie. Hoho..

Filem terbaik Mamat Khalid setakat nie, at least pada pendapat aku. =)


Okelah, kesimpulannye aku bagi 'Aku Masih Dara' = 6.5/10 dan 'Hantu Kak Limah Balik Rumah' = 9/10

Ceciter, ceciter..

Eh..nak tau knape? korang pg la tengok sendiri sementara masih ade di pawagam! haha!


p/s : Maaf kepada rakan2 blogger sbb dah lama aku xbuat dan membalas kunjungan ke blog korang.. Mungkin motivasi diri utk buat blogwalking mcm dulu tue da bkurang..Ape2 pun trimas la kpd semua yg masih sudi melawat blog nie ye.. Aku taknak la gune aplikasi auto blogwalking tu..sbb bagi aku, cara tue menunjukkan yg kite tak IKHLAS berblog..jadi, fikir-fikirkanlah..dan selamat beramal..! =)

Friday, December 17, 2010

[Tutorial] Jom jadikan profile FB baru sesuatu yang menyeronokkan..erk?

[Tutorial] Jom jadikan profile FB baru sesuatu yang menyeronokkan..erk?


Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.


Semalam time aku borink di waktu malam, aku pun melawat la blog2 yang terdapat dlm blog list aku nie..skali terjumpe artikel nie di blog Mr. Piratz..Kat situ die ade ajar 2 langkah utk cantikkan profile page baru Facebook korang. Satu cara ialah dengan menggunakan photoshop, dan satu lagi menggunakan website.

Seperti yang korang semua tahu, Facebook (FB) baru je menaiktaraf profile page kepada yang baru..Ramai jugak yang tak puas hati dan nak tukar balik ke profile page yang lama. Aku sendiri baru terase nk tukar ke profile page baru nie tadi. Bukan ape, walaupun kite tak suka dengan sesuatu yg baru, hakikatnye kite kene terima perubahan. Takkan la nak berada di takuk yg lama kan? Tetambah bile ade care yang boleh korang guna utk ceriakan atau gunakan kelebihan yang ada pada profile page baru FB nie. Tak gitu??

Ape bestnye profile page FB yang baru nie? Korang boleh edit gambar menjadi hasil seni! errk...seni ker? Well, bergantung kepada kreativiti masing-masing. Orang pertama yang dipercayai menjadikan profile page FB nie sbg tempat karya seni ialah Alexandre Oudin.

Profile page Alexandre Oudin

Amacam, menarik tak?

Jom tengok profile page yg aku baru edit tadi..

Profile page aku - bLue iS tHe coLouR

Nie lah hasil percubaan pertama yang aku buat menggunakan website. Aplikasi yang aku gunakan ialah MS Paint, Microsoft Office Picture Manager, dan website Lunapic. Haha..simple kan? 

Kalau korang reti gune photoshop, maka korang boleh rujuk tutorial dari blog Mr. Piratz di SINI.

Kalau korang tak reti gune photoshop, maka aku cadangkan korang gune perkhidmatan percuma dari salah satu dari 2 website di bawah nie. 


2. PicCut

Klik Read More untuk baca tutorial/contoh bagaimana aku edit profile page menggunakan website Lunapic.

Monday, December 13, 2010

Lagu Taylor Swift kepada Superman



Song : Superman - Taylor Swift 

Tall dark and superman
He puts papers in his briefcase and drives away
To save the world or go to work
It's the same thing to me
Hes got his mothers eyes, his fathers ambition
I wonder if he knows how much that I miss him
And I know every word that you say, yay
You smile and say, "How are you?"
I say, "Just fine"
I always forget to tell you, I love you, I love you ... forever

I watch superman fly away
You've got a busy day today
Go save the world I'll be around
I watch superman fly away
Come back I'll be with you someday
I'll be right here on the ground
When you come back down

Talk dark and beautiful
He's complicated, he's irrational
But I hope someday you take me away and save the day, yeah
Something in his deep browns eyes has me singin'
He's not as bad like this reputation
I can't hear one single word they said, no
You really got places to be and I'll be old then
I always forget to tell you I love you, I loved you from the very first day

I watch superman fly away
You've got a busy day today
Go save the world I'll be around
I watch superman fly away
Come back I'll be with you someday
I'll be right here on the ground
When you come back down

And I watch you fly around the world
And I hope your you don’t save some other girl
I hope you don't forget about me
I'm far away but I'll never let you go
I'm lovestruck and looking out the window
Don't forget, don't forget where I'll be
Right here wishing the flowers were from you
Wishing the card was from you
Wishing the call was from you

'cause I loved you from the very first day

I watch superman fly away
You've got a busy day today to save the world
I'll be around forever and ever here
I watch superman fly away
I swear I'll be with you someday
I'll be right here on the ground
When you come back down

La, la, la

When you come back down 

Info :


p/s : selain Avril Lavigne, Taylor Swift menduduki tempat kedua carta artis wanita antarabangsa pilihan aku! haha ;)


Thursday, December 9, 2010

Selamat Hari Lahir ke-23 kepada Cik Nurul Hidayah


Selamat Hari Lahir yang ke-23 aku ucapkan kepada Cik Nurul Hidayah Bt. Yahya aka deXtRike (betul ke eje nie?) . Semoga awak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan, sentiasa berjaya dalam apa yang diceburi dan bahagia di samping semua yang tersayang. Kawen jgn lupa jemput! =)

Nak tengok star ek? nah sy bg Patrick Star. LOL 



p/s : nah, cukup 3 version sy wish.. tanak lanje pape ke? hahaha


Sunday, December 5, 2010

Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS '10)

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera..

Korang ade dengar pasal event KL International Motor Show (KLIMS '10) tak?? Event nie bukan nye julung kali diadakan, tapi ia jugak bukanlah diadakan setiap tahun. Jadi sementara ianya masih berlangsung, tak salah kalau korang gunakanlah kesempatan yang ada utk pergi ke event nie.. =)


Sebenarnye siang tadi, aku dan 2 orang abang aku telah pergi ke KLIMS '10 nie yang sedang berlangsung di Putra World Trade Centre (PWTC). Event nie akan berlangsung dari 3 hingga 12 Disember 2010. Walaupun dah 2-3 kali event nie berlangsung di Malaysia, nie la baru kali pertama aku pergi.  Excited? Ntah la..saje pergi utk tengok2..

Kami datang dan sampai awal bagi mengelak kesesakan dan kesusahan mencari parking, apetah lagi hari minggu, Ahad, dan cuti sekolah pulak tuh. Jadi kalau korang nak datang, pastikan datang awal la yer? Okey lah, untuk korang yang belum berkesempatan utk pergi, di entry nie aku kongsikan dan ceritakan melalui gambar-gambar, ape yg ade kat KLIMS '10 nie.

Klik Read More untuk teruskan melihat gambar-gambar. 

Friday, December 3, 2010

.I Knew I Loved You.



I Knew I Loved You - Savage Garden

Maybe it's intuition 
But some things you just don't question
Like in your eyes
I see my future in an instant
and there it goes
I think I've found my best friend
I know that it might sound more than
a little crazy but I believe 

[chorus:] 

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life 

There's just no rhyme or reason
only this sense of completion
and in your eyes
I see the missing pieces
I'm searching for
I think I found my way home
I know that it might sound more than
a little crazy but I believe

[repeat chorus] 

A thousand angels dance around you
I am complete now that I found you 

[repeat chorus to fade] 

Wednesday, December 1, 2010

[short REVIEW] The Social Network

short REVIEW : The Social Network


The Social Network 

'You Don't Get To 500 Million Friends Without Making A Few Enemies'



Sinopsis :

Siapa yang tak kenal Mark Zuckerberg?? Beliau merupakan billionwan (yer, bukan jutawan lagi dah!) yang paling muda sekali di dunia. Filem ini secara umumnya menceritakan tentang bagaimana dan apa yang berlaku di sebalik pembangunan laman sosial popular FACEBOOK oleh pengasasnya, Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg 

'Facebook' yang ada sekarang sebenarnya berasal daripada 'Thefacebook', iaitu laman sosial khas dan ekslusif bagi pelajar Universiti Harvard yang seterusnya berkembang ke beberapa universiti lain. Idea dan konsep 'Thefacebook' dikatakan telah dicuri oleh Mark Zuckerberg daripada pengasas 'HarvardConnection', iaitu adik beradik Cameron dan Tyler Winklevoss bersama rakan bisnes mereka, Divya Narendra.

Pengasas bersama Facebook, Eduardo Saverin yang juga rakan karib Mark Zuckerberg turut menjadi musuh dan menyaman Mark, apabila sahamnya di dalam Facebook dikecilkan sehingga 0.03%.

Mark Zuckerberg dan Sean Parker, pengasas Napster

Ingin tahu lebih lanjut mengenai pengasasan Facebook, apa kaitan Sean Parker dengan Facebook, siapa sebenarnya Mark Zuckerberg dan segala yang berlaku sebelum Facebook menjadi popular pada hari ini? Jangan buang masa lagi, sila pergi tonton filem nie kat pawagam cepat!!

Komen :
Kepada korang yang sememangnya pengguna tegar Facebook, maka korang wajib pergi tengok filem nie. Nilai murni? Pengajaran? Seperti tagline filem nie, 'You Don't Get To 500 Million Friends Without Making A Few Enemies'. Ermm...yang lain korang boleh fikir sendiri. =)



RATING :

Tahap Mengantuk : 1/5 
Tahap Keterujaan : 4.5/5
Tahap Jalan Cerita : 4.5/5
Tahap Nak Tgk Lagi : 3/5
Tahap Logik : 5/5 
Tahap Lawak : 2/5
Tahap G-Wunk : 1/5
Tahap Sedih : 3/5 
Tahap Pengajaran/Nilai Murni : 5/5 

Keseluruhan : 9/10


Sunday, November 28, 2010

Diam diam aku jatuh hati padamu..

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera...

27 & 28 November 2010...

Ape yg anda buat weekend nie?? Weekend selalunye menjadi sesuatu yg membosankan utk saya sbb saya mmg jarang keluar jalan2..slalunye weekend dihabiskan di rumah jer...haha.. bosan sungguh!! dats y i often call it weak-end instead of weekend..lol


Semalam, 27 November, saya telah menyertai Winning Eleven 2011 (WE2011) Tournament di Kelab Komuniti Cyberjaya. Tapi saya sekadar lepas group stage jer..sampai peringkat 32 pasukan terakhir. Tahniah kepada Mr. Presiden aka Khairil dari clan saya, Kickers kerana telah berjaya mendapat tempat kedua dan ketiga dalam pertandingan tersebut. Untuk perkembangan dan info lebih lanjut, anda boleh like page Kickers di FB. =)

Semalam lepas tersingkir di knock-out round pertandingan WE2011 tue, saya terus bergegas bertolak ke rumah abg sulung saya untuk berkumpul bersama ahli keluarga yang lain sebelum bertolak bersama-sama ke KLIA. Kami pergi ke KLIA untuk menghantar mak dan ayah saya yang pergi bercuti ke Turki bersama-sama rombongan. Flight pukul 2 pagi, tapi kami pergi dan smpai di KLIA lebih awal, kira-kira pukul 10.30pm. Semoga kedua mak dan ayah saya serta peserta rombongan yang lain sihat-sihat dan selamat sepanjang perjalanan dan percutian tue. Ameen..

Pak Su dan anak sedara, Aleef di KLIA

Okey lah, hari nie pulak, 28 November. Pagi dimulakan dengan mood yg siyesly agak down n sedeyh. (hek! ntah bila? hrmmm..). Petang tadi saya dan abang saya telah pergi ke Cineleisure Mall, e-Curve, untuk menonton wayang. Orang nak belanja, layan je la..haha..Thanx yeah.. =)

InsyaAllah nanti dalam entry berikutnya saya akan buat review pasal filem yg ditonton tadi (kalau rajin). Dah lama tak buat review filem..ish2..

Sementara tunggu nak tengok wayang tu, tetibe nampak Ana Raffali baru nk buat persembahan. Ape lagi, terus la saya dgn abang saya pg tengok. Ade program Bank Simpanan Malaysia (BSN) kat situ tadi. Dan ade pulak artis yang dijemput utk buat persembahan. Yang sempat saya tengok tadi Ana Raffali dgn Tilu. Persembahan live diorang mmg best!! Sempat tengok Ana Raffali nyanyi lagu 'Cuba Jangan', 'Tolong Ingatkan Aku', dan 'Hujan Bunga di Kuala Lumpur'. Tilu pulak sempat tengok diorang persembahkan lagu 'Diam Diam'.

Ana Raffali

Tilu

Dan yang pastinye saya sempat menebalkan muka utk ambil gambar dgn Ana Raffali.
"err...miss, boleh amik gambar tak?"
"boleh!" balas Ana Raffali dengan cukup frenly dan senyuman manja (okey, yang nie ditambah, haha!)

Hye-hye Cik Ana~ =)

Wah, siyesly cun Cik Ana Raffali nie...suara die smasa nyanyi live tadi pun sangat best! lagi best dari dalam album kot?? Gud luck kpd Cik Ana Raffali utk Anugerah Juara Lagu (AJL) nanti!!

Jom layan persembahan Ana Raffali - 'Tolong Ingatkan Aku' dan 'Hujan Bunga di Kuala Lumpur' yang sempat dirakam live tadi..



Friday, November 26, 2010

Manisnya Senyumanmu

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Dah lame rasenye tak update blog nie. Bukan ape, takde masa sangat nk pikir idea utk buat entry baru yg berkualiti dan lain dari yang lain. Buat ape kalau blog rajin update tapi semuanya copy & paste kan??

Okey lah, nampaknye sementara idea tengah xde nie, kite layan dulu lagu oldskool dari Elite nie. Tajuknye 'Manisnya Senyumanmu'. Maaflah yer sebab belum berkesempatan membalas kunjungan rakan2 blogger yang meninggalkan link di shoutbox. InsyaAllah nanti kalo ade masa saya balas yer. Terima kasih kepada semua yang sudi melawat blog yg ntahpapantah nie. =)



Manisnya Senyumanmu - Elite

Manisnya..manisnya senyumanmu

Ku rasa...satu dunia sudah mengerti perasaan ku ini
Mengapa oh! mengapa takkah kau sedar ku mendamba
Ataupun...dikau sengaja diam berpura memendam rahsia
Segeralah oh! segera ku tahu kau hanya bermain masa

Semakin sering kita bertemu
Semakin terpaut rasa cintaku
Hari demi hari ku tetap menanti
Namun mula mula langkah pertama

Mata bertentang mata adakah kau terasa
Cinta kian memekar dihati kita
Kau istimewa paling utama yang satu
Betapa manisnya senyumanmu
Debaran penuh makna kelu tidak terkata
Sering kali terjadi bila kau disisi
Namun yang pasti membuat ku jatuh hati
Oh! manisnya, manisnya senyumanmu

Pabila aku terdengar
Lagu cinta ku terkenang kepada mu
Aku merindu oh! merindu
Senyumanmu yang menawan kalbu

Semakin sering kita bertemu
Semakin terpaut hatiku padamu
Jika kau pun juga rasa yang ku rasa
Apa yang kau pinta katakan saja

Saturday, November 13, 2010

Jiwa Setia

Dah lama tak dengar lagu baru Ella..yeahh, saya sememangnya peminat Ella!! Lagu baru nie rancak dan best! Jom layan..~ =)


Jiwa Setia - Ella

Ritma hatiku gelisah diserang rindu
Cinta hatiku yang jauh ditirai waktu
Gerak langkah ku bayangi mu
Jelas ada di depan mataku
Resah hatiku menantimu
Tak sabar rasanya kumenunggu
Engkau datang lantas membawa aku terbang

Ke seberang sana
Pasti indah tiada duka
Tetap kita bersama bina cinta
Di ruang angkasa

Aku percaya kau akan tiba
Menunai segala ikrar
Tidak terbenam di bunuh masa
Tetap setia

1…2…3…4…
Ke seberang, ke seberang sana
Ke seberang, ke seberang sana
Ke seberang, ke seberang sana
Ke seberang, ke seberang sana


Monday, November 8, 2010

KICKERS! in S.A.G.E Winning Eleven 2011 Tournament (November)

KICKERS! - Malaysia Winning Eleven Team 


Date : 6th November 2010
Venue : Puchong

Winner : Degasa Erwan
Runner Up : Degasa Effy
3rd/4th : Degasa Adeeb/KICKERS Khairil (Mr. President)


During registration.

Friendly fire! 
From left : Aidil vs Vamos, Areev, Azwan vs Khairil

 Jo & Khairil

 From left : Azwan, Areev, Akmal

Vamos (KICKERS!) vs Erwan (Degasa)

During tournament

From left (standing) : Kirua, Zodiac, Azwan

Semi final 1 : KICKERS Khairil vs Degasa Erwan

3rd/4th Place Winner : Mr. President (Khairil aka elnino) - Congratz!!

Good luck KICKERS! for our next tournament!! =)




Thursday, November 4, 2010

Bagaimana takde internet mempengaruhi kehidupan seharian..

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Lama sudah saya tak update blog nie dgn entry yang bebas. Asyik entry lagu-lagu dan entry emo je kebelakangan nie..haha! Maaflah..emosi terganggu sikit..

*walaupun muka saya brutal (yer ker?) tapi dalam hati still ade taman! =P*


Bagaimana takde internet mempengaruhi kehidupan seharian..

Anda ialah orang yang menggunakan internet setiap hari?? Dewasa ini, internet sememangnya memainkan peranan penting dalam komunikasi dan sumber informasi (ayat buku teks). Kalau sekarang anda tanya kepada seseorang "kau ada fb (facebook)?" mesti jawapannya "ada". Jangan kata budak sekolah rendah, makcik-pakcik bahkan nenek pun ada akaun fb.

FB (laman web sosial) tu cuma salah satu cabang dunia internet, banyak lagi kegunaan internet seperti yang kita tahu. Pendek kata, ada internet, anda takkan boring, (yer ker?) sebab anda boleh search atau cari apa sahaja yang anda mahu dengan bertanya pada Pak Cik Google yang friendly.


Jadi bagaimana kalau tiba-tiba internet anda takde?


Berikut ialah fenomena2 yang biasa dilihat (terutamanya dikalangan student) kalau tetibe sumber connection internet mengalami gangguan atau rosak.

1. Tiba-tiba ruang tempat tengok tv penuh dengan orang yang tengok tv. Situasi yang sama berlaku di kolej atau di rumah sewa. Padahal selalunye ramai bile hujung minggu je, sbb tengok bola. Kalau ade internet, masing-masing terperuk dalam bilik menghadap laptop/pc.

2. Tiba-tiba ade kawan datang membuat lawatan muhibah ke bilik sebab terlalu boring tahap gaban. Kalau ade internet, masing-masing berhubung melalui FB dgn YM je, padahal satu floor (kolej) atau satu rumah. (haha!)

Free Wifi! 

3. Tiba-tiba ade kawan ajak pergi McD sebab teringin nak makan french fries. Padahal nak online kat situ. =P

4. Anda akan melihat fenomena orang yang termenung melihat skrin laptop/pc, tapi tak buat ape2 pun. Buntu dan hilang punca. LOL

Tetiber rase nk tengok balik dorama Proposal Daisakusen nie..

5. Inilah masa terbaik untuk menonton movies atau siri drama yang didownload tapi tak pernah tengok. Sebabnye suke download banyak2 buat koleksi tapi tak tengok pun. (Same la mcm saya! haha)

Facebook Mobile!! Anytime, Anywhere.

6. Mula gatal jari mengaccess dan mengupdate status FB menggunakan aplikasi Facebook Mobile di telefon bimbit. Update status via SMS pun ade jugak.

Service centre sedia 'membantu'..lol

7. Kalau yang menggunakan streamyx, mulalah naik hangin dan terus telefon service centre untuk buat 'aduan'. Makanya terpaksalah operator bertugas mengeringkan hati mendengar makian dan kemarahan meluap2 pemanggil tadi. (haha! bersabarla ye sesape yg keje customer service tu =))

8. Rasa resah, gelisah, terpisah (erk?!) akibat tak dapat melihat homepage Google.com di Chrome mahupun Firefox. Rase macam tak lengkap hari tanpa internet. Kalau tak makan takpe asalkan ade internet. Erk, boleh ke camtu?

9. Dah takde internet, tido awal la jawabnye!! haha! =)

Sleep is good. Tapi purata aku tido setiap hari 3-4 jam je..malas nk tido mungkin? (erk?!)



p/s : kejujuran itu kadangkala terlalu pahit untuk ditelan dan terlalu susah untuk diluahkan.

Tuesday, November 2, 2010

November


Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

dah 2 hari memasuki bulan November..dan dah 2 hari aku lalui hari yang sungguh tak best dan mengecewakan..


sangat kecewa dgn diri sendiri..maafkan aku kalau ade buat sesape terasa or marah or bengang dgn aku..


28 hari lagi dalam bulan ini untuk aku harungi..will tomorrow be a better day??



p/s : I hate November!! Mungkin aku patut buat puisi pasal November or dgr lagu November Rain sbg lagu tema bulan nie..lol


Sunday, October 31, 2010

The Only Exception



The Only Exception - Paramore


When I was younger, I saw my daddy cry
And curse at the wind
He broke his own heart and I watched
As he tried to reassemble it


And my momma swore that
She would never let herself forget
And that was the day that I promised
I'd never sing of love if it does not exist


But darling, you are the only exception
You are the only exception
You are the only exception
You are the only exception


Maybe I know, somewhere deep in my soul
That love never lasts
And we've got to find other ways to make it alone
Or keep a straight face


And I've always lived like this
Keeping a comfortable distance
And up until now I had sworn to myself that I'm content with loneliness
Because none of it was ever worth the risk


But you are the only exception
You are the only exception
You are the only exception
You are the only exception


I've got a tight grip on reality
But I can't let go of what's in front of me here
I know you're leaving in the morning when you wake up
Leave me with some kind of proof, it's not a dream, oh


You are the only exception
You are the only exception
You are the only exception
You are the only exception


You are the only exception
You are the only exception
You are the only exception
You are the only exception


And I'm on my way to believing
Oh, and I'm on my way to believing




p/s : slowpoke, but somehow i really like this song.. =)

Tuesday, October 19, 2010

Mengapa Inilah Cinta


Mengapa Inilah Cinta

Terpegun ku melihat kamu
Mengapa nafasku tersentak bila kau menegur
Bergetar hatiku memandang mu
Mengapa lidah kelu untuk bertutur
Bagaikan adanya perasaan berdebar

Oh resah hati gelisah
Haruskah ku dedahkan segala
Hasrat terpendam ku kepada mu namun
Ku takut tak diterima
Takut kau tak sudi
Memberi ku ruang di hati

Oh mengapa tubuhku lesu
Kerapnya ku hilang selera
Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Dengan kenalan baru bernama cinta

Oh resah hati gelisah
Haruskah ku dedahkan segala
Hasrat terpendam ku kepada mu namun
Ku takut tak diterima
Takut kau tak sudi
Tapi tak ku tertahan lagi

Oh mengapa siang hariku gelap dan pemandangan kabur
Mungkin ini tanda ku dilamun cinta
Jika tidak mengapa tak menentu tingkahku
Sungguh susahnya aku mendekatimu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Oh mengapa, katakan mengapa


12.52am - 16 Oktober 2010

Monday, October 18, 2010

Andai aku punya Delorean..

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera..


Masa..

Terlalu cepat masa berlalu kan??

Mungkin ada di antara kita yang pernah berharap agar dapat kembali ke masa dulu untuk kembali menjadi kanak-kanak atau supaya dapat mengubah atau mengelakkan sesuatu daripada berlaku.

Trilogi 'Back To The Future' sememangnya trilogi filem yang paling aku minat.

Yeah..aku pun pernah berfikir macam tue..Kalaulah aku mempunyai Delorean, (kereta dari filem Back To The Future yang boleh membawa kita kembali ke masa lepas atau ke masa akan datang), ade beberapa saat, detik, hari atau tarikh dalam hidup aku yang ingin aku kembali.

Walaupun Delorean 'the time machine' cumalah dalam filem, namun tidak mustahil untuk membinanya di dalam realiti, contohnya dalam versi LEGO. Anda boleh tengok Delorean versi LEGO di SINI. Kreatif kan?


Aku ingin sangat kembali ke tarikh-tarikh tertentu yang sampai hari ini aku ingat, kerana tarikh-tarikh tue sangat memberi kesan dalam hidup aku. Aku ingin ubah dan buat ape yg sepatutnye aku buat dan elakkan sesuatu yg aku taknak dari berlaku.

Tapi..

Mungkin itu fikiran seseorang yg tidak berfikir panjang dan terlalu mengikut emosi. Sepatutnya aku bersyukur dengan apa yang telah terjadi. Semua yang berlaku sebenarnya telah banyak memberi pengalaman dan mengajar aku erti kehidupan ini. Setelah aku renung kembali dan berfikir dengan mendalam dan secara positif, semua yang telah berlaku ada hikmahnya. Dan sesungguhnya hanya Allah S.W.T. saja yang lebih mengetahui segala-galanya.

Walau apa jua dugaan yang telah berlaku, hidup mesti diteruskan. Yang penting, kita harus sentiasa berdoa, bersabar dan bertenang, dan bertawakal kepada Allah S.W.T..

Langit tak akan sentiasa mendung, dan InsyaAllah, pelangi akan muncul jua akhirnya.

Sesungguhnya hidup nie penuh dengan misteri dan cabaran. Itu yang menjadikan warna-warninya kehidupan ini kan?



.Kalau semua perkara dalam dunia ini mudah, pasti hidup akan terasa bosan. - 7 Oktober 2010




p/s : after all these years, will I finally clear clouds away?



Monday, October 11, 2010

Apa Saja Untukmu

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.


Sekali sekala layan lagu lama nie pun best jugak. Bagi aku ini lah lagu g-wunk terbaek oleh KRU. Lirik pun penuh bermakna. Apa saja untukmu..~


Apa Saja - KRU

Apa saja untukmu
Tak ku hiraukan waktu
Katakan saja kan ku laksana
Permaisuri kau bertakhta di jiwa

Apa saja untukmu
Ke dasar lautan biru
Bertaruh nyawa andai kau damba
Mutiara... di hari lahirmu

Kita menuju gemilang asmara
Tiada cinta setanding kita
Ku rela sehingga ke akhirnya
Tunai segala mimpimu
Uhh... ratuku

Korus :

Untukmu kasih
Ku cuba meraih
Bintang di angkasa
Walau tak terdaya kan ku ikhtiar
Untukmu kasih
Gembira bersedih
Selagi ku bernyawa
Untukmu kasih, ku korban apa saja

Apa saja untukmu
Kan ku ubah caraku
Jikalah itu yang kau mahu
Apa saja demi kebahgiaanmu

Bukan ku pinta yang luar biasa
Cuma secebis janji setia
Inilah... Lagu cinta kita
Hanya terbaik untukmu
Selama-lamanya

Ulang Korus



p/s : Mari kita sedekahkan Al-Fatihah buat mangsa kemalangan ngeri yang berlaku semalam di Simpang Ampat, Lebuhraya PLUS. Semoga mereka ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman, Ameen.

Saturday, October 9, 2010

Luahan perasaan. Ini entry emo tapi cukup cool. Sekian.

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Boleh kate banyak kali jugak aku kadang-kadang tu type sesuatu yang aku tak puas hati kat draft blog, tapi akhirnya tak jadi publish setelah difikirkan pro & con nye penulisan aku tue. 

Memang ramai blogger yang jadikan blog sebagai tempat untuk meluahkan ape yg mereka tak puas hati atau bengang. Well, itu hak masing-masing & lantak mereka lah, blog mereka, itu mereka punya suka. Tak gitu?


So ape yg aku tak puas hati? Aku sebenarnya bukan tak puas hati, cuma *sedikit* terkilan. Aku baru tahu hari nie yg aku & beberapa orang lain telah di'removed' dari friendlist FB 'seorang' nie. Agak lambat jugak aku tahu. *slowpoke*

Aku tahu, mungkin orang yang remove kami tue ada 'terasa hati' dengan kami. Tapi tidakkah die sedar yang kami pun sangatlah 'terasa hati' dengan tingkah laku beliau tu? Sikap & sifat setiap orang memang tak sama. Dan aku akui, manusialah perkara yang paling susah sekali untuk difahami di dunia nie! 

Tolonglah berfikiran positif!

Tapi tolonglah berfikir dengan bijaksana dan bertimbang-rasa dan waras! Anda tu berpelajaran tinggi, janganlah biarkan emosi menguasai diri! Apa yang berlaku tue pasti ade sebab-sebabnya, janganlah terlalu berfikiran negatif terhadap kami! Mungkin anda tak sedar, anda sendiri telah berkali-kali mengguris hati ramai orang. Sedarkah? Pernahkah anda fikir? 

Tapi yang lepas, biarkanlah tak perlu diungkit. Yang akan datang, tolonglah ambil sama inisiatif untuk membetulkan atau setidaknya membaiki keadaan. Semuanya boleh dibawa berbincang. Bukannya semua benda dalam dunia nie boleh ditunjukkan melalui tingkah laku!

Tolonglah, janganlah nak mengeruhkan lagi sesuatu yang hampir nak keruh! 
Tolonglah, cermin dan lihat diri sendiri, apa yang anda telah buat? Apa yang telah kami buat?
Tolonglah, janganlah terlalu berfikiran negatif terhadap kami.
Tolonglah, kami akui mungkin kami ade menghiris atau mengguris perasaan anda! 
Tapi haruskah anda membuat 'protes' sedemikian?

Akhir kata, 
Sempena 1 Zulkaedah 1431 nie, 
Aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin!


p/s : entry ini ditulis menjelang waktu Maghrib, okeyh, dah masuk 2 haribulan Zulkaedah. Korang sempat puasa 6 bulan Syawal tak?


Saturday, October 2, 2010

Tilt-shift Photography / Miniature Effect

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Untuk entry kali ini, saya ingin berkongsikan sedikit info mengenai Tilt-shift photography atau Miniature effect/faking. Bagi peminat-peminat fotografi, rasanya tentu anda sudah biasa mendengar term tersebut kan?

Baiklah, tilt-shift photography nie ialah satu seni gambar di mana sebuah gambar yang diambil kelihatan seperti objek mini atau model mainan pada skala yang kecil. Jurukamera biasanya mengambil gambar dari sudut atas bagi mewujudkan kesan melihat ke bawah pada model skala kecil.

Contoh tilt-shift photography yang boleh didapati dari google

Ada beberapa cara untuk menghasilkan gambar yang menunjukkan miniature effect nie. Pertama sekali ialah teknik dan penggunaan lensa kamera itu sendiri. Kedua, dengan menggunakan aplikasi photo editing seperti photoshop dan yang ketiga, iaitu yang paling mudah ialah menggunakan aplikasi photo editing secara online.

Klik pada Read More untuk meneruskan bacaan.

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan