Monday, October 28, 2019

Musim Graduasi



Dah lebih 9 tahun aku lulus undergrad, iaitu pada 4 Ogos 2010.
Dah masuk alam pekerjaan ni, ketahuilah adik-adik bahawa memiliki Hard Skills tu bagus, tapi memiliki Soft Skills lebih penting untuk dapatkan kerja dan untuk bekerja dengan orang.
Oleh itu, semasa di universiti, cubalah bergaul dan join aktiviti kokurikulum atau projek-projek yang dianjurkan kolej kediaman, fakulti, universiti. Asah soft skills, yang paling penting kemahiran berkomunikasi dengan orang dan dalam kumpulan.

Ramai fresh grad hari ini tak pandai berkomunikasi dengan baik, masa interview pun tak dapat cukup meyakinkan interviewer walaupun mempunyai kelulusan tinggi di atas kertas.
Sebagai bos atau majikan, mereka nak orang yang boleh berkerja dan berkomunikasi dengan baik. Kalau tak pandai sesuatu proses, boleh belajar, tapi kalau tak reti atau susah nak berkomunikasi dengan baik dan efektif, maka memang susah nak pergi jauh.



No comments :

 

Be My Followers

WE/PES/FIFA Gamer

WE/PES/FIFA Gamer