Monday, October 7, 2019

Halal & Haram dalam Seharian


Netizen kalau sembang, mengecam, dan menghukum orang pasal halal haram memang champion, umpama semua mengamalkan Islam dengan sempurna dalam kehidupan seharian.

Tapi di alam nyata, banyak yang dipandang ringan. Contohnya ;

Merokok? Dah lama difatwa haram, tapi masih ramai yang buat tak tahu, siap merokok kat kawasan yang ramai bukan perokok tanpa ada kesedaran sivik.

IPTV haram? Ramai bayar mahal kat Astro untuk tengok channel Astro, tapi kau guna IPTV haram yang kau bayar dengan harga murah untuk tengok channel Astro, contohnya lah.

Claim? Kau pergi outstation atau dapat petrol card untuk guna atas urusan kerja, tapi kau sengaja over claim atau guna untuk urusan peribadi.

Dan lain-lain lagi. Kalau nak disenaraikan boleh buat buku.

Jadi mari kita muhasabah diri, apa halal haram dalam kehidupan seharian kita yang selama ini mungkin tak sedar.


No comments :

 

Be My Followers

WE/PES/FIFA Gamer

WE/PES/FIFA Gamer