Tuesday, August 27, 2019

[Review] 99 Wonderland Park


Pada bulan Julai 2019 yang lalu, saya dan keluarga kecil saya telah berkesempatan untuk pergi ke 99 Wonderland Park yang terletak di Tasik Sri Murni, Selayang, Selangor. 

Dah lama sebenarnya merancang nak ke sini sejak membaca berita di media sosial yang ia telah dibuka, kalau tak silap sekitar awal tahun lepas, tapi bila kami datang ke KL, asyik terlupa atau pergi ke tempat lain.

Okaylah, jadi apa yang menarik kat 99 Wonderland Park ini?

Harga tiket masuk bagi dewasa (13 tahun ke atas) adalah RM18, sekiranya anda adalah pemegang MyKad, atau pun warganegara Malaysia. Manakala bagi kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun, harganya RM12 (MyKid). Bagi bukan warganegara Malaysia pula, harga tiket masuk adalah RM23 (13 tahun ke atas) dan RM18 (kanak-kanak 4-12 tahun). 

Sebaik melepasi kaunter masuk, anda boleh melihat pada peta yang menunjukkan keseluruhan kawasan yang terdapat di dalam 99 Wonderland Park ini. Antara kawasan menarik yang terdapat di sini adalah Bird Island dan Farm by The Lake. Kesemua tempat tarikan ini terletak di sekeliling tasik, jadi anda perlu pusing mengelilingi tasik tersebut dan pergi ke tempat menarik yang terdapat di sini satu-persatu.

Thursday, August 1, 2019

[Review] BRADER's CAFE, Parit Buntar, Perak


Semalam kami sempat singgah di sebuah kafe hipstur yang terletak di Parit Buntar. Yang membuatkan rasa tertarik nak singgah adalah sebab billboard kafe tersebut yang dengan yakin meletakkan ayat "Chicken Chop TerbesaQ" di Parit Buntar.

Jadi disebabkan terpengaruh, kami pun singgahlah untuk makan di sana.

'Giant Chicken Chop'

'Mini Meat Ball'

Di bawah adalah komen ringkas dan rating yang saya berikan untuk restoran atau kafe BRADER's CAFE, Parit Buntar, Perak ini :

Rating Makanan : 4/5
Komen : Met expectation. 'Giant Chicken Chop' yang dipesan memang besar sedikit dari saiz normal. Rasa pun boleh tahan. Cuma fries tak sedap. 'Mini Meat Ball' pula sedap, lagi berbaloi dari meat ball Ikea. 'Mini Spaghetti Carbonara' pula boleh tahan.

Rating Masa Menunggu : 4.5/5
Komen : Untuk kedai yang agak besar dan ramai pelanggan, masa menunggu boleh kata agak cepat juga. Rasanya dalam 10 minit dah dapat makanan.

Rating Customer Service : 4/5
Komen : Pelayan bertugas seperti yang diharapkan. Staff ada ramai. Takde nak komen sangat.

Rating Harga : 4.5/5
Komen : 'Giant Chicken Chop' : RM 10.90, 'Mini Meat Ball' : RM 4.90, 'Mini Spaghetti Carbonara' : RM 6.90, Cappucino Cold (Big Cup) : RM 5.50, Fruity Watermelon (Big Cup) : RM 5.50. Bagi saya harganya agak berpatutan dan rendah dari kebiasaan.

Rating Keseluruhan : 4.5/5
Boleh pergi lagi!


 

Be My Followers

WE/PES/FIFA Gamer

WE/PES/FIFA Gamer