Tuesday, July 30, 2019

[Review] Marvel Studios : Ten Years Of Heroes Exhibition (Pavilion Elite, Kuala Lumpur)


Pada 21 Julai 2019 yang lalu, saya dan keluarga kecil saya telah pergi ke pameran Marvel Studios : Ten Years Of Heroes Exhibition yang bertempat di Pavilion Elite, Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Pameran ini adalah bersempena dengan ulang tahun ke 10 pihak Marvel Studios, yang mana filem Marvel pertama dalam siri Marvel Cinematic Universe (MCU) telah dilancarkan pada tahun 2008, iaitu filem Iron Man.

Kalau anda merupakan seorang peminat siri filem MCU, maka jangan lepaskan peluang untuk datang ke sini kerana pameran ini hanya akan berlangsung bermula dari 28 Jun sehingga 27 Oktober 2019 sahaja.

[Tiket]
Saya telah membeli tiket masuk ke pameran ini secara online dengan menggunakan aplikasi Klook. Anda juga boleh beli tiket secara walk-in di kaunter tiket yang terdapat di tingkat yang sama dengan pameran ini, iaitu di Tingkat 10, pasaraya Pavilion Elite, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Harga tiket masuk adalah seperti berikut ;
(Dengan MyKad)
Dewasa : RM 48
*Kanak-Kanak : RM 28

(Tanpa MyKad)
Dewasa : RM 58
*Kanak-Kanak : RM 38

Tiada bayaran tiket masuk untuk bayi atau kanak-kanak berumur 0-2 tahun.

*Umur kanak-kanak adalah dari 3-12 tahun.

Anda juga berpeluang mendapatkan diskaun sekiranya menggunakan kad Debit/Credit/Charge dari bank Maybank.



[FAQ]
Jadi, apa yang ada di pameran Marvel Studios : Ten Years Of Heroes Exhibition ini?

Pameran ini menampilkan pelbagai props yang digunakan di dalam siri filem MCU, dan juga beberapa mainan interaktif. Katanya props yang dipamerkan dalam pameran ini adalah yang asli dan dibawa khas dari Amerika Syarikat. Tapi pada pendapat saya, saya rasa tak semua props yang dipamerkan adalah yang digunakan dalam set penggambaran, sebab nampak macam lebih kepada replika sahaja.

Okaylah, tanpa membuang masa, mari tengok apa yang menarik dalam pameran ini! Sila klik pada Read more >>

Saturday, July 13, 2019

[Tutorial] Berkomunikasi dalam bahasa asing menggunakan Google Translate di telefon pintar


Tahukah anda, Google mempunyai aplikasi telefon pintar yang boleh membantu anda bercakap atau berkomunikasi dalam bahasa asing, atau bahasa yang anda tidak fasih? Aplikasi tersebut adalah Google Translate yang mampu menterjemah perbualan atau percakapan orang dalam pelbagai bahasa, termasuk Bahasa Melayu. 

Anda hanya perlu bercakap dalam bahasa yang anda pilih sebagai input, dan kemudian pilih terjemahan bahasa yang anda inginkan sebagai output. Aplikasi tersebut kemudian akan 'bercakap' dalam bahasa asing yang anda pilih sebagai output. 

Aplikasi ini sebenarnya sangat berguna terutamanya jika kita pergi atau melancong ke tempat yang masyarakatnya tidak bertutur dalam bahasa Inggeris atau bahasa yang kita fasih. 

Sila teruskan membaca artikel ini untuk mengikuti tutorial bagaimana caranya untuk menggunakan aplikasi Google Translate ini.

Monday, July 8, 2019

Masyarakat Berintegriti


Integrity = the quality of being honest and having strong moral principles

Integriti = kualiti menjadi seorang yang jujur dan mempunyai prinsip moral yang kuat

Saban hari semakin banyak kita dengar tentang jenayah-jenayah melibatkan integriti di media. Yang rasuah, makan rasuah, manipulasi duit, pecah amanah, dan lain-lain. Dan bukan main ramai yang bersorak gembira mengecam si pesalah pada artikel-artikel berita tersebut di media.

Tapi adakah anda yang seronok mengecam tu seorang yang penuh integriti? Mari cuba cermin diri sendiri dan muhasabah diri juga. Adakah anda seorang yang berintegriti dalam menjalani kehidupan seharian?

Adakah anda tak langgar lampu merah ketika di lampu isyarat?

Adakah anda tak buat u-turn di kawasan yang tak dibenarkan sebab nak jalan pintas?

Adakah anda tak parking di parking OKU/Wanita/Keluarga kalau anda tak berhak?

Adakah anda tak potong queue ketika beratur, tak kira ketika bayar bil, di mesin ATM, atau pun di pasar malam?

Adakah anda tak claim lebih dari yang sepatutnya jika pergi outstation?

Adakah anda tak langgan IPTV haram yang menyiarkan siaran syarikat berbayar tapi dengan harga lebih murah?

Adakah anda tak membeli/menjual produk cetak rompak yang tak bayar royalti kepada pengeluar/pemilik produk?

Adakah anda tak bagi 'duit kopi' untuk elak dari disaman?

Adakah anda dapat kerja melalui saluran yang adil?

Adakah anda tak mengular semasa waktu kerja?

Adakah anda tak menyalahguna aset company (contohnya laptop/PC) untuk kegunaan peribadi?

Adakah anda ambil MC kat klinik kerana betul-betul sakit dan perlukan rehat?

Dan macam-macam lagi yang boleh disebut, yang mana melibatkan integriti.

Hanya sebab ia cuma 'isu kecil' mengikut tafsiran anda sendiri, tak bermakna ianya 'tak apa', anda tak bersalah dan anda seorang yang berintegriti.

Di negara-negara maju, perkara melibatkan integriti amat diambil berat dan dipandang serius.

Tak guna kalau negara kita maju tapi mentaliti, sikap, dan disiplin masih mundur dan tak bertamadun.

Renung-renungkan dan mari menjadi masyarakat yang berintegriti.


Thursday, July 4, 2019

[Tutorial] Memeriksa rekod catatan perjalanan dan lokasi anda menggunakan aplikasi Google Maps


Pernahkah anda terfikir atau tertanya-tanya, di manakah anda berada pada sesuatu atau sekian-sekian tarikh? Contohnya, bila ada orang tanya, di manakah anda berada atau pergi pada tarikh 1 Jun 2019? Kebarangkalian besar yang anda tak ingat, sebab ianya terlalu rawak.

Agak mustahil untuk anda nak ingat ke mana anda pergi setiap hari sepanjang tahun melainkan anda menulis diari catatan perjalanan harian, atau 'check in' menggunakan aplikasi seperti Swarm, Facebook atau sebagainya.

Tahukah anda, yang aplikasi Maps pada telefon pintar anda secara 'rahsia' atau secara automatik akan merekodkan lokasi dan perjalanan harian anda? Bermakna anda boleh periksa, di manakah lokasi anda hari ini, semalam, minggu lepas, dan lain-lain, beserta dengan maklumat seperti jarak dan waktu perjalanan anda dari satu tempat ke tempat yang lain, nama tempat yang ditujui, dan berapakah tempoh masa anda berada di tempat tersebut.

Walau bagaimana pun, terlebih dahulu, harus diketahui yang rekod atau catatan perjalanan ‘rahsia’ Maps ini hanya akan berfungsi sekiranya anda menghidupkan fungsi ‘Location’ atau GPS pada telefon pintar anda.

Masih kurang faham apa yang cuba saya sampaikan? Teruskan membaca artikel ini.

Monday, July 1, 2019

Melancong bajet, atau melencong bajet?


Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ramai yang berkongsi pengalaman dengan tulis artikel 'percutian bajet' sampai memberikan gambaran yang kalau tak ada duit 'banyak' pun tak apa, masih boleh melancong. Tak salah nak berkongsi pengalaman, cuma kadangkala tajuk artikel sengaja diolah untuk tarik trafik semata-mata, sedangkan yang sebenarnya taklah 'bajet' sangat pun. Sekadar cerita belanja 'ground' tak termasuk tiket penerbangan, belanja makan dan minum, beli cenderahati, dan lain-lain.

Pada pendapat saya, jika nak melancong ke tempat asing atau negara orang, biarlah puas hati dapat rasa atau buat atau pergi macam-macam tempat, dan tak perlu nak ‘ikat perut’. Penting untuk ada duit simpanan untuk kegunaan ketika kecemasan, contohnya tertinggal flight atau tempat penginapan menghadapi masalah, sakit dan sebagainya. Paling tidak pun sediakan kad kredit sebagai backup. Kalau nak melancong dengan kewangan ‘cukup-cukup’ je, sangatlah berbahaya dan kelak akan 'melencong bajet' yang akhirnya akan menyusahkan diri sendiri.

Apa-apa pun yang paling penting adalah merancang dan membuat kajian sendiri tentang destinasi yang kita nak tujui. Tahu apa yang kita mahu dan perlu. Sebab minat dan keperluan setiap orang tak sama. Ada yang suka melancong sebab nak membeli belah, ada pula yang suka melancong sebab nak mengambil gambar, dan sebagainya.

Kalau mempunyai kekangan masa untuk merancang percutian sendiri, boleh dapatkan perkhidmatan pakej pelancongan dan pergi secara berkumpulan melalui agensi pelancongan yang mempunyai reputasi baik dan terkenal.

Akhir kata, bagi saya bercuti secara ‘bajet’ ini agak kurang sesuai dan boleh membuatkan kita rasa tak puas dan akhirnya ‘merugikan’ diri sendiri. Memetik kata-kata salah seorang kenalan saya ketika sama-sama melancong suatu ketika dahulu, “Biar menyesal beli, jangan menyesal tak beli.”.

p/s : Untuk tips melancong ke Jepun, Hong Kong, dan sebagainya, anda boleh rujuk entry Travelogue saya di menu bar pada bahagian kanan blog ini. Semoga bermanfaat, insyaAllah.


 

Be My Followers

WE/PES/FIFA Gamer

WE/PES/FIFA Gamer