Friday, January 16, 2009

Pilihanraya Kampus

Salamx...

sperti smua org tahu, skrang ni musim pilihan raya kampus (PRK) di universiti2 awam sluruh negara..kalau yg blom tahu, skarang dah tau la.. :)

seperti taun2 sblom nya, musim PRK jer, mcm2 hal timbul, dari masalah tuduh menuduh, fitnah mmfitnah, kutuk-mengutuk dan sbgainya..masing2 time PRK nie la kedua-dua blah pihak (Aspirasi & Gagasan atau nama baru PENGGERAK & Pro-Mahasiswa) mnunjukkan rasa pnuh smangat mereka dlm mmperjuangkan isu2 kampus mahupun nasional..
nk buat kbajikan utk plajar itu la, ini la...tp rase nye dlm 10 manifesto, 1 jer kot yg jalan bile calon tersebut dipilih..mngkin sbb xcukup bajet kot?

ok lah..bdasarkan pemerhatian aku slama 4 taun aku brada di UM (1taun PASUM + 3 taun degree UM), aku ingin mnyatakan sdikit pndapat aku ttg PRK nie..

walaupon kononnye amalan PRK djalankan mngikut demokrasi, tp knapa tetiap taun aku tgk majoriti kolej sanggup mengarahkan jentera2 yg majoritinya terdiri drpd bebudak junior 1st year utk menjaga pintu gate kolej?? sampai da jadi pak guard plak kat pintu gate kolej tu sbb xnk bg pihak lain masuk utk sebarkan risalah bkenaan PRK..
kalau anda di pihak yg benar, kenapa nk takut sgt dgn risalah2 tu??
kalo utk mnjaga keselamatan kolej skali pun, mane pgawai2 keselamatan yg spatutnya mnjaga keselamatan pelajar2?? mane pak guard kolej?? pondok pak guard ade, org nye mane?? ksian aku tgk bebudak junior yg xtau pape tp sronok berborak bramai-ramai kat tepi gate tetiap mlm time kempen PRK..baik korang pg study kat bilik xpun tido.. ish3

bgitu jugak time Minggu Haluansiswa, takut sgt ade org masuk bwk risalah yg kononnya dikatakan mmbwa fitnah atau maklumat tidak tepat, atau mmbawa risalah berunsur politik..aku aneh, kekadang aku tbaca jugak risalah yg diedarkan tu, mostly bkenaan dgn soal agama..xde kene ngene ttg bende lain pun...jdi ape nk ditakutkan sgt??

ok2, berbalik kpd PRK taun ini, bnyk sgt hal2 yg aku rase xrasional utk dilakukan oleh mahasiswa2 universiti..saling tuduh menuduh antara satu sama lain, fitnah antara satu sama lain, merosakkan harta benda dan yg terbaru apabila 2 kepala babi yg dletakkan di atas bendera parti PAS ditemui di dalam Masjid Akademi Pengajian Islam UM..ape nk jadi la dunia zaman skrg...xkesah la sape pun yg buat, smoga kamu terima balasanNya..

bnyk artikel2 yg aku bace berbaur emosi dan ilusi yg mngkin kadangkala sukar utk dpercayai dtulis oleh seorang yg bergelar mahasiswa..sampai kadang2 ayat2nya boleh mnjatuhkan maruah sesetengah pihak...fikir2kan lah, kalau nk tulis artikel ker, laporan ker, maklumat terkini ker, gunakanlah ayat yg lebih sopan dan bertatasusila serta menjaga aib org lain, tak perlu lah gunakan ayat2 yg boleh mengaibkan atau menyebabkan kemarahan org lain..kita sama2 bgelar mahasiswa2 universiti, hormat-menghormati la antara satu sama lain..tak kira la kau sokong pihak mane skali pun..

sbb tu la aku xbrapa berminat dgn PRK mahupun Pilihanraya di peringkat negara, sbb biler time nie jer kawan dah jadi lawan, malah hubungan sesama umat seagama renggang hanya kerana berbeza fahaman politik..aku xkata salah utk berpolitik di kampus, tetapi gunakan lah akal fikiran yg dikurniakan dgn sebaiknya, jgn la terlalu fanatik atau obses smpai sanggup melakukan sesuatu yg x mencerminkan identiti kita sbg mahasiswa yg bakal memimpin negara di masa hadapan..susah payah dpt masuk universiti utk ape?? nk blajar bsungguh2 ker nk bpolitik bsungguh2??

Akhir kata,
Renung2kan, selamat beramal, selamat meng E-UNDI, dan LU FIKIR LAH SENDIRI!

1 comment :

dextrike said...

huhu..
btoi laa bro..
kami ase kan..
kamu leh jd ahli politik jgak..
akekeke..
pape pon kami skong ayat kamu yg last tuh..
jgn fanatik sgt ngan politik nieh..
bek fanatik ngan study.. btoi3..
:)

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan