Sunday, September 29, 2019

Kerja


Bila ada apa-apa isu yang melibatkan perkauman, pasti hal syarikat yang mengenakan syarat fasih bahasa Mandarin dijadikan modal atau hujah perkauman.

Bagi saya orang yang asyik recycle isu ini sebenarnya jenis orang yang sentiasa mencari alasan dalam hidup.

Kat Malaysia ni ada beribu syarikat dan tawaran pekerjaan. Kalau ada syarikat yang letakkan syarat wajib bahasa Mandarin (contohnya), dan anda pula tak fasih, jadi tak perlu lah nak mohon. Mungkin syarikat berkenaan memang perlukan seorang yang fasih bahasa berkenaan untuk senang berurusan dengan client, terutamanya kuasa besar dan ekonomi dunia memang negara China. Kalau syarikat itu 'memang' taknak kaum lain kerja kat syarikat itu, jadi tak perlu la pohon, buat apa anda nak kerja dengan syarikat yang tak mengalu-alukan anda. Mintak la kerja dengan syarikat yang sesuai dengan anda dan syarat-syarat atau kelayakan yang dikenakan. Jangan jadikan itu alasan susah nak dapatkan pekerjaan.

Masalah orang kita ni yang saya nampak adalah soft skills mereka, cara mereka berkomunikasi, selain daripada kelulusan atau kelayakan. Jadi kalau nak senang dapat interview atau minta kerja, lengkapkanlah dan sediakanlah diri dengan ilmu dan kelulusan yang sepatutnya. Ini tidak, nak minta kerja pun cincai, bagi resume separuh siap dengan gambar muka penyet kena compressed, hantar email kosong letak attachment je, minta orang yang ‘PM’ padahal kita yang nak minta kerja, pakaian datang interview tak kemas, apatah lagi tergagap-gagap pandang ceiling semasa interview.

Lengkapkan dan majukan diri dan kaji di mana kekurangan diri. Bukannya sentiasa mencari alasan kerana rasa diri sentiasa betul dan rasa teraniaya.


Tuesday, September 17, 2019

[Tutorial] Cara menghantar gambar melalui aplikasi Whatsapp tanpa menjejaskan kualiti gambar


Aplikasi Whatsapp digunakan sebahagian besar netizen dalam kehidupan seharian untuk bersembang, berkongsi maklumat semasa, menghantar fail atau gambar, dan sebagainya.

Biasanya apabila kita bergambar di sesuatu majlis contohnya kenduri kahwin atau majlis reunion, cukuplah satu telefon sahaja yang digunakan untuk mengambil gambar secara beramai-ramai. Orang lain yang inginkan gambar tersebut biasanya pasti akan minta tuan punya telefon untuk berkongsi gambar tadi, secara mudahnya adalah menggunakan aplikasi Whatsapp.

Selalunya, gambar yang diterima melalui aplikasi Whatsapp adalah bersaiz kecil, dan kelihatan kurang tajam atau jelas jika dizoom. Kualiti gambar sebenarnya telah dikurangkan. Hal ini kerana gambar yang dihantar melalui Whatsapp akan dipadatkan atau dikecilkan secara automatik bagi mempercepatkan penghantaran. Mungkin bagi sesetengah orang, mereka tak kisah dengan kualiti gambar, tapi bagi sesetengah orang lagi, mereka inginkin kualiti gambar yang asal dan tidak dikurangkan.

Sebenarnya, ada dua cara untuk kita menghantar gambar melalui aplikasi Whatsapp, satu yang akan mengecilkan saiz dan kualiti gambar secara automatik, dan satu lagi yang akan mengekalkan saiz dan kualiti asal gambar.

Sila ikuti tutorial dalam artikel ini untuk mengetahui perbezaannya. Klik pada Read more >> untuk teruskan bacaan.

Friday, September 13, 2019

[Quick Review] Redmi AirDots (Bluetooth Earphone)



Redmi AirDots (Bluetooth Earphone)

Jenama : Xiaomi / Redmi

Kualiti Binaan : 4/5
Komen : Plastik, permukaan matte, ringan, dan kecil.



Kualiti Audio : 4/5
Komen : Baik, berbaloi dengan harga yang dibayar.

Lain-lain :
Kabel untuk cas tidak disediakan. Manual penggunaan dalam Bahasa Cina sahaja (set import). Buat masa ini rasanya masih tak dijual secara rasmi di Flagship Store Mi di seluruh negara.



Kesimpulan : 4/5
Komen : Nak guna buat lasak dan kegunaan harian, agak berbaloi. Dengan harga yang agak murah berbanding dengan bluetooth earphone yang lebih high-end, kalau hilang (sebab saiz kecil) pun tak terasa sangat.




p/s : set ini dibeli melalui aplikasi Shopee, dari trusted seller, Dasher.

Tuesday, September 3, 2019

[Review] Tony Stark’s Arc Reactor Mark 1 (DIY) - MANDO STUDIOS



“Proof that Tony Stark has a heart”


Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera kepada anda pembaca blog ini.

Untuk artikel kali ini, saya akan membuat review mengenai kit DIY (Do It Yourself), Tony Stark's Arc Reactor Mark 1, keluaran Mando Studios yang berasal dari Hong Kong.



Sekiranya anda salah seorang peminat filem Marvel atau Marvel Cinematic Universe (MCU), terutamanya filem atau watak Iron Man, pasti anda pernah lihat atau tahu mengenai Arc Reactor Mark 1 ini.

Filem 'Iron Man' yang dikeluarkan pada tahun 2008.


Arc Reactor adalah sejenis teras kuasa yang terletak pada dada watak Tony Stark. Ia memberikan kekuatan kepada watak Iron Man dalam siri filem MCU. Namun pada awalnya, tujuan Arc Reactor dicipta adalah untuk menyelamatkan Tony Stark daripada serpihan besi supaya tidak masuk ke dalam jantungnya. Daya elektromagnetik yang dihasilkan Arc Reactor menghalang serpihan tersebut dari bergerak memasuki jantung. Anda boleh lihat asal-usul Arc Reactor Mark 1 ini dalam filem Iron Man (2008).

Tony Stark sedang membina Arc Reactor di dalam filem Iron Man (2008).

Antara adegan daripada filem.
 

Be My Followers

WE/PES/FIFA Gamer

WE/PES/FIFA Gamer