Monday, July 8, 2019

Masyarakat Berintegriti


Integrity = the quality of being honest and having strong moral principles

Integriti = kualiti menjadi seorang yang jujur dan mempunyai prinsip moral yang kuat

Saban hari semakin banyak kita dengar tentang jenayah-jenayah melibatkan integriti di media. Yang rasuah, makan rasuah, manipulasi duit, pecah amanah, dan lain-lain. Dan bukan main ramai yang bersorak gembira mengecam si pesalah pada artikel-artikel berita tersebut di media.

Tapi adakah anda yang seronok mengecam tu seorang yang penuh integriti? Mari cuba cermin diri sendiri dan muhasabah diri juga. Adakah anda seorang yang berintegriti dalam menjalani kehidupan seharian?

Adakah anda tak langgar lampu merah ketika di lampu isyarat?

Adakah anda tak buat u-turn di kawasan yang tak dibenarkan sebab nak jalan pintas?

Adakah anda tak parking di parking OKU/Wanita/Keluarga kalau anda tak berhak?

Adakah anda tak potong queue ketika beratur, tak kira ketika bayar bil, di mesin ATM, atau pun di pasar malam?

Adakah anda tak claim lebih dari yang sepatutnya jika pergi outstation?

Adakah anda tak langgan IPTV haram yang menyiarkan siaran syarikat berbayar tapi dengan harga lebih murah?

Adakah anda tak membeli/menjual produk cetak rompak yang tak bayar royalti kepada pengeluar/pemilik produk?

Adakah anda tak bagi 'duit kopi' untuk elak dari disaman?

Adakah anda dapat kerja melalui saluran yang adil?

Adakah anda tak mengular semasa waktu kerja?

Adakah anda tak menyalahguna aset company (contohnya laptop/PC) untuk kegunaan peribadi?

Adakah anda ambil MC kat klinik kerana betul-betul sakit dan perlukan rehat?

Dan macam-macam lagi yang boleh disebut, yang mana melibatkan integriti.

Hanya sebab ia cuma 'isu kecil' mengikut tafsiran anda sendiri, tak bermakna ianya 'tak apa', anda tak bersalah dan anda seorang yang berintegriti.

Di negara-negara maju, perkara melibatkan integriti amat diambil berat dan dipandang serius.

Tak guna kalau negara kita maju tapi mentaliti, sikap, dan disiplin masih mundur dan tak bertamadun.

Renung-renungkan dan mari menjadi masyarakat yang berintegriti.


No comments :

 

Be My Followers

About Me

My photo
PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan