Thursday, September 29, 2011

[Review K-Drama] Dream High (2011)

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Buat kali pertamanya dalam sejarah blog nie, entry kali nie aku akan membuat review mengenai sebuah K-Drama yang aku baru tengok. Tajuknye 'Dream High'.


[Review K-Drama]  


Dream High (2011)

Dream High (2011)

Sinopsis :

Drama 16 episod ini mengisahkan tentang perjalanan hidup dan suka-duka 6 pelajar Kirin Art High School yang cuba mencapai impian mereka untuk menjadi bintang di dalam industri muzik di Korea.

6 watak utama 'Dream High'

Go Hye Mi (Suzy Miss-A) merupakan watak utama, seorang pelajar muzikal klasik yang terpaksa berhenti belajar dan terpaksa memasuki Kirin Art High School demi melangsaikan hutang along ayahnya. Jin Gook (Taecyeon 2PM) pula merupakan anak kepada seorang calon pilihanraya yang cuba membuktikan bakatnya dalam bidang seni di Korea, walaupun ditekan kuat oleh ayahnya supaya melanjutkan pelajaran ke luar negara. Song Sam Dong (Kim Soo Hyun) pula merupakan seorang entah sape-sape yang tinggal di pedalaman Korea, namun memiliki bakat yang luar biasa dalam bidang muzik.


Walaupun 3 orang pelajar di atas nie tak lepas dan tak pergi audition untuk masuk ke sekolah tersebut, namun mereka telah dipilih khas oleh Presiden sekolah, lakonan Bae Yong Joon, dan tanggungjawab untuk merekrut dan melatih mereka telah diserahkan kepada guru paling loser di sekolah tersebut, Kang Oh Hyuk (Uhm Ki Joon).

Hye Mi & Jin Gook

Go Hye Mi yang terdesak untuk memasuki Kirin Art High School demi melangsaikan hutangnya terpaksa membantu guru Kang Oh Hyuk mencari Song Sam Dong yang tinggal di kawasan pedalaman. Akhirnya Sam Dong setuju untuk mengikut Hye Mi ke Seoul, kerana telah jatuh cinta dengan Hye Mi. Namun dalam masa yang sama, Hye Mi menaruh hati pada Jin Gook yang tanpa disedari sudah saling mengenali sejak kecil, dan begitu juga sebaliknya.

Demi cinta ! erkkk

3 watak utama yang lain adalah Yoon Baek Hee (Eunjung T-ara), seorang kawan yang rapat kepada Hye Mi, namun akhirnya menjadi musuh, Kim Pil Suk (IU), seorang gadis yang tak berperwatakan menarik namun memiliki bakat nyanyian yang luar biasa, dan akhir sekali Jason (Wooyoung 2PM), seorang bakat yang datang dari Amerika Syarikat.

Pil Suk & Jason

Komen :
Dah lama aku tak tengok dan layan drama Korea dari awal sampai habis, last skali seingat aku drama My Love Pattzi, hampir 8 tahun yang lalu. Jadi ape yang membuatkan aku berminat nak tengok drama nie mulanya adelah sebab nak tengok lakonan IU (Kim Pil Suk). Tapi rupanya IU bukan watak utama dalam drama nie, tapi walau camne pun aku still tengok dan marathon drama nie sbb jalan ceritanya yang menarik.

Lagu-lagu yang dinyanyikan dalam drama nie jugak best (walaupun tak paham, kene tengok subtitle) dan kena dengan scenes yang terdapat dalam drama nie. Lakonan pun tak menghampakan walaupun mostly pelakon dalam drama nie adelah bintang k-pop (2PM, Miss-A, T-ara), yang terkenal dengan tarian yang mantap dan nyanyian live yang tak seberapa.

Kesimpulan :
Jadi dengan ini adelah dimaklumkan bahawa drama ini telah termasuk di dalam senarai k-drama wajib tonton.


RATING :

Tahap Mengantuk : 0/5
Tahap Keterujaan : 4/5
Tahap Jalan Cerita : 4.5/5
Tahap Nak Tgk Lagi : 4/5
Tahap Nak Marathon : 4.5/5
Tahap Logik : 4.5/5
Tahap Kawaii : 5/5 (IU + Suzy)
Tahap Lawak : 2.5/5
Tahap G-Wunk : 4.5/5 (Love Triangle - Hye Mi, Jin Gook, Sam Dong)
Tahap Sedih : 4.5/5 (camne aku boleh tachink tgk cite nie?)
Tahap Pengajaran/Nilai Murni : 4/5
Tahap Lagu Tema/OST : 5/5

Keseluruhan : 9/10


Info :
Streaming :
MySoju


Download :
Drama (16 Episodes) :
Itskpopish

Subtitles :
haru2subs
ffsubs

Original Soundtracks (Singles + Full OST)
starones
Pelangi Drama


Sila hayati 2 video di bawah untuk memberi gambaran kepada drama ini :






p/s : Dreaming for Someday


Thursday, September 22, 2011

.Bagaikan Bidadari Bisik Namaku Saat Ku Pejamkan Mata.

Bagaikan Bidadari Bisik Namaku Saat Ku Pejamkan Mata


Tercipta di antara kita
Bagai sebuah cerita aku dan dia
Malam ku gelisah siang ku bertanya
Terbisik dari hatiku ini
Betapa menyinta

Hadirmu bagaikan bidadari
Melengkapkan langkahku yang terhenti
Nyatakanlah padaku segalanya
Dan pastinya ia akan cukup sempurna
Selalu

Di saat malam ku diusik rindu
Hadirmu dalam mimpiku
Bertemu mengungkap bicara syahdu
Saat daku pejamkan mataku
Oh Tuhanku biarlah dia di situ

Andainya kau tiada aku kan parah
Kehilangan arah dan hancur rebah
Kaulah permaisuri gelap dunia tanpamu
Umpama nafasku kan berhenti
Jika kau hilang dalam hidup ini

Diriku ingin bersama ke akhirnya
Bukan untuk seketika tapi untuk selama-lama
Percayalah kasih cintaku padamu
Ku kan ikhtiar terbaiknya untukmu
Oh Tuhanku tolonglah beri ku restu

Semoga dia bersama
Tak pernah hilang
Tak akan pergi
Dan bisik namaku
Saat daku pejamkan mataku


11.19pm - 5 Julai 2011

Tuesday, September 6, 2011

.Because of Love.

Yer, aku adalah Kamilia ! Dan ini adelah single nyanyian Han Seung-yeon, salah seorang anggota kumpulan KARA. Lagu nie merupakan OST bagi drama Korea bertajuk Warrior Baek Dong Soo. Aku tak tengok pun drama tu, taktau la best ke tak. Kalau berminat nak tengok, nah, pegi SINI.




Because of Love - Han Seung-yeon (KARA)

Somehow I met you
Somehow I got to know love
How did it become like this?
Somehow this poor heart

* Because of that love, I cry
Because of that love, I'm hurting
I just look, I just shed tears
And my heart wears and wears out
I need to stop but I can't
I need to forget but I can't
This evil love, this wicked love
What do I do?

Because of this, I tried pushing you away
Because of this, I tried avoiding
Because of this, I closed my heart
Because of this, because it might become like this

* repeat

I love you, I love you- words that my tears say
I empty it out, I erase it but it keeps rising
The more I love, the closer I get
I fear for the pain that will increase but...

Because of that love, I live
Because of that love, though I cry
If it's not you, I can't love
Because waiting for you is easier than forgetting you



Kalau nak download mp3 untuk lagu nie, sila klik SINI


 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan