Tuesday, May 31, 2011

Rentap Futsal Kosmo, Hari Belia, dan . . .

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera..


Seperti semua yang rakyat Malaysia tahu (merujuk kpd yang ambil tahu hal semasa)..Hari Sabtu dan Ahad yang lepas (28 & 29 Mei 2011) telah diadakan sambutan Hari Belia peringkat kebangsaan di Putrajaya. Ada apa dengan event GEMPAK gila neh?

Takpelah, terlebih dahulu yang pentingnya aku nak crita pasal Kejohanan Rentap Futsal yang dianjurkan oleh akhbar Kosmo nieh. Kejohanan futsal secara besar-besaran di terdiri daripada beberapa kategori antaranya kategori Terbuka, Bawah 12 Tahun, LARUT MALAM, dan lain2 lagi.


Okeyh, aku pegi Kejohanan Sentap Futsal Kosmo nie bukan sbb main futsal, tapi sebab aku join acara SAMPINGAN iaitu pertandingan PS3 PES2011..

Dipendekkan entry (kalau panjang lagi, dah boleh jadi cerpen), aku sebenarnye nak luahkan rasa tak puas hati dengan pihak yang menganjurkan pertandingan PES2011/FIFA11, dan futsal dan HARI BELIA tuh sendiri...


Kat bawah nie aku senaraikan ape yang aku dapat lihat dan perhatikan kelemahan dan kehampehan pihak penganjur nieh :

1. Urusan pendaftaran pertandingan futsal dan pertandingan PS3 FIFA11/PES2011 terlalu sesak sebab tempat pendaftaran yang diletakkan terlalu dekat. Bilangan pasukan futsal yang sertai pertandingan nie aku rase lebih dari 500++ pasukan..Dicampurkan pulak dengan bilangan individu yang nak mendaftar untuk pertandingan PS3 FIFA11 dan PES2011, tak kurang dari 300 orang...Ade pulak pertandingan sepak bola berdekatan dengan kawasan pendaftaran...semuanya bersesak-sesak macam sardin.


2. Untuk pendaftaran kategori PES2011, peserta perlu mendaftar secara manual dan menunggu giliran macam orang BODOH. Kenapa kene tunggu lama? Untuk kategori PES2011 sahaja, lebih 1000++ slot atau tempat didaftarkan. Dan hanya 7 SET PS3 dan MONITOR LCD disediakan pihak penganjur !! Itu pun wayar cable HDMI mereka tak sediakan !! Kesimpulan? Aku dan kawan-kawan aku dari KICKERS yang bagi pinjam wayar2 HDMI kami kepada penganjur.. Kamon lah, penganjur untung bukan main banyak lagik, tapi 7 set jer mampu disediakan? itu pun tak lengkap. Ape nieh? Ini bukan tahun pertama KOSMO menganjurkan pertandingan PS3 PES..

Take note, ini adalah HDMI cable, takde nie, ape guna ade ps3 dan monitor lcd??

Untuk aku sendiri, aku datang untuk pendaftaran seawal 3pm seperti dalam jadual..tapi perlawanan pertama aku hanyalah pada jam 6pm++..Dan berterusan la menunggu sampai ke tengah malam macam orang takda tujuan berhampiran dengan kawasan PS3 tuh..

3. Untuk futsal pulak, jadual pertandingan berubah-ubah dan tak tetap (sebenarnya diorang nie ade buat jadual/perancangan ke tak?).. Seolah-olah penganjur tak membuat persiapan dan perancangan teliti. Pasukan futsal KICKERS MALAYA yang disertai kawan-kawan aku telah bertanding untuk kategori LARUT MALAM, tapi mereka hanya dapat bermain pada TENGAHARI esok nya !! LARUT MALAM kah itu?

4. Kasihan pulak aku tengok banyak peserta-peserta futsal nie berbaring bergelimpangan di sekitar kawasan futsal..sebab menunggu giliran mereka yang agak lambat.. Mungkin ada peserta yang pernah join pertandingan sebelum ini dan tahu tentang keadaan tu, jadi diorang dah bawak khemah awal2 lagi dan berkhemah sekitar kawasan futsal tuh. Penganjur patut sediakan kemudahan yang lebih selesa kepada peserta-peserta nieh..Bukan sikit, berbelas ribu peserta yang datang..tup tup, kena tunggu giliran macam bangang! haihhh...

5. Kemudahan toilet sangat teruk..surau? Tak nampak pun.. Waktu azan pun, pertandingan masih diteruskan seolah-olah tak ada apa-apa berlaku.. Semasa waktu sembahyang Jumaat, ramai lagi yang bersepah kat tempat pertandingan tanpa ada rasa segan atau malu sebab tak pergi sembahyang Jumaat.

Perkara yang sama berlaku di tengah-tengah Putrajaya di mana berlangsungnya HARI BELIA PERINGKAT KEBANGSAAN. Jalan-jalan utama ditutup, semua tengah sibuk bersiap untuk sambutan tuh. Signboard arah ke MASJID langsung tak kelihatan !! Padahal bukan nye tak tahu, orang dari seluruh Malaysia datang ke Putrajaya nieh, tahu ke diorang nak carik arah ke masjid? Ape tah lagi dengan banyak jalan yang ditutup?

Oh, ramainya BELIA yang TAK PERGI SEMBAHYANG JUMAAT....TAHNIAH laa di atas penganjuran HARI BELIA PERINGKAT KEBANGSAAN nieh !! Congratz sangat !

6. Super Junior? Okeh, aku tau konsert free, dan tahu-tahu jer la konpem ramai BELIA-BELIA khususnya GADIS-GADIS yang datang ke konsert SuJu nieh. Tanak komen pasal tuh.

7. Tengok Final UEFA Champions League di Dataran Putrajaya bersama PM?? Ribuan orang datang untuk tengok di screen BESAR kat dataran tuh...hakikatnya, takde la besar sangat screen nye pun.. Besar projektor kat kedai-kedai mamak je kot..? Tanak komen lebih-lebih pasal bab nie, bahaya.


Takpe la, yang penting BARCELONA menang 3-1 malam tuh. KAH3.. =D

8. Hrmmm...ape lagi nk komen eh?? Takpe la, kat bawah nie aku sediakan printscreen dari FB yang menunjukkan bukan aku sorang je yang tak puas hati, semua orang pun tak puas hati dengan pertandingan yang dianjurkan KOSMO nieh..

Sekian dahulu dari saya, renung-renungkan dan selamat beramal !~










Okey, komen last skali yang kat atas nie adelah TROLL.. kah3




Rating Rentap Futsal KOSMO :

Tahap Perkhidmatan : 1/5 (HAMPEH !)
Tahap Pengurusan : 1/5 (HAMPEH v2 !)
Tahap Keselesaan : 0.5/5 (HAMPEH v3 !)
Tahap Kualiti : 1/5 (HAMPEH v4 !)
Tahap Kesedaran : 0/5 (Signboard mana? Surau mana? HAMPEH v5 !)
Tahap Berbaloi : 0.5/5 (Buang masa, tenaga, duit, semua pun buang, HAMPEH v6 !)
Tahap Nak Datang Lagi : 0/5 (Klau camnie la gayanya, tobat taun dpan taknak join dah ! HAMPEH v7 !)
Tahap Kebengangan/Ketakpuasan hati : 5/5 

Keseluruhan : 0.5/5


Sumber  :


p/s : Walaubagaimana sekali pun, aku nak ucapkan tahniah kepada wakil clan KICKERS dari seberang, iaitu KICKERS_KIM07 dari Singapura yang telah menjuarai kategori FIFA11 dan KICKERS_Joshua dan KICKERS_Andrian dari Indonesia yang telah memonopoli kategori PES2011. 


We'll keep the KICKERS flag flying high !! 

Sunday, May 22, 2011

Avril Lavigne - Smile


Hye !!

Avril never disappoints me with her songs.. 'Smile' is the second single from her new album, 'Goodbye Lullaby' that was released on 2 March 2011. Check out this new official video by Avril Lavigne... =)




Avril Lavigne - Smile

You know that I'm a crazy bitch, 
I do what I want when I feel like it, 
All I wanna do is loose control, 
But you don't really give a shit, 
You go with go with go with it, 
Cause you're fucking crazy rock-n-roll 

You said hey, 
What's your name, 
It took one look, 
And now I'm not the same, 
Yeah you said hey, 
And since that day, 
You stole my heart and you're the one to blame, 
Yeah. 

And that's why... I smile, 
It's been a while, 
Since everyday and everything has felt this right... 
And now, 
You turn it all around, 
And suddenly you're all I need, 
The reason why-I-I-I, 
I smi-I-ile. 

Last night I blacked out I think, 
What did you what did you put in my drink? 
I remember making out and then, 
I woke up with a new tattoo, 
Your name was on me and my name was on you, 
I would do it all over again. 

You said hey, 
What's your name, 
It took one look, 
And now i'm not the same, 
You said hey, 

And since that day, 
You stole my heart and you're the one to blame, 
Yeah. 

And that's why... I smile, 
It's been a while, 
Since everyday and everything has felt this right... 
And now, 
You turn it all around, 
And suddenly you're all I need, 
The reason why-I-I-I, 
I smi-I-ile. 

You know that I'm a crazy bitch, 
I do what I want , when I feel like it 
All I wanna do is loose control, 
You know that I'm a crazy bitch, 
I do what I want , when I feel like it 
All I wanna do is loose control-o-ol. 

And that's why... I smile, 
It's been a while, 
Since everyday and everything has felt this right... 
And now, 
You turn it all around, 
And suddenly you're all I need, 
The reason why-I-I-I, 
I smi-I-ile, 
The reason, 
The reason why-I-I-I, 
I smi-I-ile, 
The reason why-I-I-I, 
I smi-I-ile.


Lyrics taken from : 
Metrolyrics

Info :


p/s : Avril's best songs ever for me will always be 'Why' , 'Tomorrow' , and 'When You're Gone'..But of course i loves other songs as well.. go go Avril !!


Thursday, May 19, 2011

[Tutorial] Sekarang semua orang boleh main Angry Birds di PC !!

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.


Jom tembak bab1 hijau !! ^__^

Sekarang semua orang boleh main game Angry Birds di PC !!

Buat sesiapa yang belum tahu apa itu Angry Birds, makanya sila lah klik SINI.

Angry Birds adalah suatu permainan yang pada awalnya popular di kalangan pengguna iphone dan seterusnya handphone2 Android. Nak cerita pepanjang pun cam malas. Ape kate korang tanye Pakcik Google. =)

in-game screen

Sekarang, Angry Birds sudah boleh didownload dan diinstall ke dalam Google Chrome. Buat sesiapa yang belum pernah main Angry Birds, ce try, ce try...mmg addictive !!


[Tutorial] Cara-cara untuk install Angry Birds di browser Google Chrome

Mula-mula, korang perlu download browser Google Chrome (bagi yang tak menggunakan Chrome) di SINI.

Pastikan korang menggunakan browser Google Chrome.

Pastu, pergi link ini untuk download game Angry Birds untuk Google Chrome : https://chrome.google.com/webstore/detail/aknpkdffaafgjchaibgeefbgmgeghloj

Download dan install !

Lepas Download dan Install game nie, sila tutup browser Google Chrome korang, dan bukak balik new browser. Lepas korang bukak Google Chrome, korang akan nampak seperti gambar di bawah.

Icon 'Angry Birds' berada di bawah kategori Apps. Klik, dan main !!

Klik pada icon 'Angry Birds', dan pilih sama ada korang nak main dalam versi SD (Standard Definition) atau pun HD (High Definition). Kalau PC korang mantap dan screen pulak support HD, maka pilihla HD. 

Contoh Angry Birds for Chrome, dalam versi SD.

Sekarang, masa untuk bermain !! =)



Angry Birds plushies..comel2.. =)


p/s : memang sebelum nie dah ada software game Angry Birds for PC, filenye lebih kurang 50MB++. Tapi tak semua PC dapat install dan main, entah nape. Sekarang dah boleh main dengan percuma, hanya perlu Google Chrome, lebih mudah kan..?



 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan