Friday, February 4, 2011

.Wish.Shenmue.

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Semalam..aku tjumpe vcd movie Shenmue 2..Apekah Shenmue tu??

Shenmue - Game terbaek pernah aku main!

Shenmue nie merupakan sebuah video game bertemakan adventure yang pernah menghiasi dunia pemain-pemain video game Sega Dreamcast kira-kira 10 tahun dulu.


Aku sendiri pernah main game nie sampai habis, dan boleh aku nyatakan kat sini yang Shenmue merupakan game paling best dan paling terbaek pernah aku main. Sampai sekarang, feelink tuh masih ade. Jalan cerita game nie sendiri diolah dengan baik dan berjaya menimbulkan mood yang membolehkan pemainnye menghayati jalan cerita dengan penuh feelink! *at least for me*

Ryo Hazuki - watak utama dalam Shenmue

Jalan cerita game nie bermula apabila pada suatu hari yang permai, tiba-tiba Ryo Hazuki (watak utama) telah menyaksikan bapanya mati dibunuh di depan mata di kawasan rumahnya. Puncanya ialah kerana 'mirror' yang menjadi rebutan pembunuh, Lan Di. Selepas kejadian itu, Ryo perlu menyiasat dan menjejaki pembunuh bapanya itu. Dari situ, korang akan berinteraksi dalam dunia Shenmue, demi menyiasat dan menjejaki Lan Di.

Klik pada Read More untuk meneruskan bacaan..


Menariknye game nie sebab korang dapat bebas berinteraksi dalam dunia Shenmue tuh sendiri, contohnya di dalam Shenmue 1, game nie berlatarbelakangkan pekan Yokosuka pada tahun 1986 yang terdapat di Jepun. Waktu siang dan malam pun berubah ketika korang tengah main game nie.

Nampak tak ade jam kat sebelah kanan kat bawah tu? 

Nah, nak beli air tin pun boleh!

Memandu forklift di kawasan pelabuhan

Belajar teknik pertahanan diri 

Lawan-lawan pun ada

Antara contoh lain yang bagaimana korang boleh berinteraksi dalam Shenmue nie.

Walau macam mane pun, aku cuma sempat main game Shenmue 1 di Dreamcast, kerana Shenmue 2 tidak dikeluarkan dalam versi English di Dreamcast, dan hanya dipasarkan untuk Microsoft XBOX. Sedih!!

Dan lebih mendukacitakan, game nie tergantung di Shenmue 2, dan tiada sambungan yang dihasilkan selepas tu. Shenmue dikatakan terdiri daripada 16 chapter, yang mana game Shenmue 1 meliputi keseluruhan Chapter 1, manakala game Shenmue 2 meliputi Chapter 3,4 dan 5.

Pada tahun 2001, filem 'Shenmue The Movie' telah dilancarkan, dimana filem tersebut merupakan hasil gabungan semua cut-scenes yang terdapat dalam game Shenmue 1.

'Shenmue The Movie'

Kalau dah game camnie, sure la ade watak heroin aka penyeri cerita kan?? Dalam Shenmue 1, Nozomi Harasaki merupakan jantung hati Ryo Hazuki. Manakala dalam Shenmue 2, watak Shenhua..mungkin kot? Sebab aku tak sempat nak main game Shenmue 2.. T__T

Nozomi Harasaki - kawaii tak??

Ling Shenhua 

Shweet? Ryo Hazuki & Nozomi Harasaki

Ryo Hazuki & Shenhua

**Aku rase ramai yang pernah tengok wallpaper dan gambar-gambar kat atas nie kan? Nah, klik SINI untuk download wallpaper Shenmue


Jom tengok video Shenmue 1 kat bawah nie yg dibuat oleh peminat Shenmue. Ianya merupakan sempena ulang tahun ke 10 game nie, November tahun lepas.



Dan sekarang nie, aku tak habis-habis ulang dengar lagu 'Wish' - nyanyian Isayama Mio yang merupakan Original Soundtrack (OST) bagi game nie. Korang boleh dengar lagu tu kat bawah nie, mmg feelink habes! *aku je kot?* Takpe, korang try la dengar dulu! :)



Wish – from Shemue video game

Music: Hirota Yoshitaka
Vocal : Isayama Mio

transliterated by blueZhift
July 2008

Itsuka mieta yume no youni
Ho ho wo na re te to ri sukiru
Umiye tsunagaru ho to wo
Shia no ka ori hako bu yo

Itoshi saga
Yasashi uso
Tsukaseru maeru
Sabishi sao
Ima daite hoshi inoni

I wish you will always be here with me
Ikutsu no yoru ako ete mo
Komiageru setsuna saba yuku ate mo nai mamate

Don’t leave me alone
Till morning still we see
Kono mune wayu ete yuketo
Madaka eni dakunai oshi na kia mo made mou sukoshi

Meguru ki setsuno naka de na nasare sonina
Tato kino
Kitto kono kimochi dake
Ama ikaori no go suyo
Senanakara kita kotomo
Nakita kunaata
Inori ni mo mita omoi dakishimete

I wish you will always be by my side
Ikutsu no yoru ako ete mo
Nemuretsuni hitsuo dakake
Sabishi sa mote a masu dake

Don’t leave me alone
You’ll see my fearless side
Kawa anai tsuyoi hitomi
Demo modora naikoto wakaata ii dakara mou sukoshi

[instrumental w some vocalizations]

If you will always be by my side
There is no sorrows and tears in my eyes
Can’t live without you
Why do you have to decide
You won’t be a–ware of my pains and lies
Don’t leave me alone, stay with me—-
But I know you do not get back
I remember you forever

Info mengenai Shenmue :

2 comments :

KONCO BLOGGY! said...

ko sempat lagi update paal game.. gud..

areev19 said...

KONCO BLOGGY! : hoho..sempat lagi maksudnye?? ish2.. neway thanx sudi meninggalkan komen :)

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan