Saturday, October 2, 2010

Tilt-shift Photography / Miniature Effect

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera.

Untuk entry kali ini, saya ingin berkongsikan sedikit info mengenai Tilt-shift photography atau Miniature effect/faking. Bagi peminat-peminat fotografi, rasanya tentu anda sudah biasa mendengar term tersebut kan?

Baiklah, tilt-shift photography nie ialah satu seni gambar di mana sebuah gambar yang diambil kelihatan seperti objek mini atau model mainan pada skala yang kecil. Jurukamera biasanya mengambil gambar dari sudut atas bagi mewujudkan kesan melihat ke bawah pada model skala kecil.

Contoh tilt-shift photography yang boleh didapati dari google

Ada beberapa cara untuk menghasilkan gambar yang menunjukkan miniature effect nie. Pertama sekali ialah teknik dan penggunaan lensa kamera itu sendiri. Kedua, dengan menggunakan aplikasi photo editing seperti photoshop dan yang ketiga, iaitu yang paling mudah ialah menggunakan aplikasi photo editing secara online.

Klik pada Read More untuk meneruskan bacaan.



Berikut ialah antara gambar-gambar yang telah saya edit untuk mewujudkan miniature effect.















Macam mana? anda berminat nak buat gambar miniature effect? Paling mudah, anda pergi ke website di bawah ini.

Selamat mencuba! =)


p/s : untuk tahu dengan lebih lanjut, ape kate anda tanye Pakcik Google ape itu 'tilt shift photography' atau 'miniature effect'



14 comments :

Nickelodean said...

nak pakai photoshop tu paling malas... huhu

areev19 said...

Nickelodean : tak perlu gune photoshop pun boleh..try gune website yg sy bg kat bwh entry tu. :)

thomas said...

mcm main kabur2 je,kaburkan background dan tinggalkan subject utama yg jelas dan terang.

areev19 said...

thomas : yerp..mmg pun.. :)

Norasikin said...

Ada orang nak jadikan model macam benar. Ada pulak nak jadikan benar macam model. macam2 kehendak manusia. Tapi cute gak. Mcm permainan lak

areev19 said...

Norasikin : haah..betul jugek..pelik kan? :)

shark said...

gambr ni kalu nk cantik kne amik dari tempat tinggi..
nk lagi cantik 45 darjah..
kalu nk simple pakai je photoscape.
snang

areev19 said...

shark : yerpp..btul tu..yg pntng gambar kne sesuai :)

+dieabella+ said...

nak try!hehe

areev19 said...

+dieabella+ : heee...sile la try, pastu jgn lupe gtau ye :)

amira said...

saya selalu pakai photoscape untuk efek ini.. huhu.. thank ye informasi ni..

areev19 said...

amira : waah..tingin nk tengok gmbr2 miniature yg awk edit plak.. :)

kyle said...

best! tq cikgu :)

areev19 said...

kyle : welkam2 :)

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan