Thursday, May 7, 2009

Selepas sem 6...dan review Ryusei no Kizuna

salamx...lama rasenye x post blog..ye la busy dgn final exam...tp final kah??
yg itu yg kite tak tau... :)

selepas sem 6..
ramai coursemates dan collegemates yg da nk grad..tp aku?? status unknown..sbb pe?? haaa...ade la sbb nye...ish3...neway congratz kpd smua rakan2 yg da abes pengajian..
gud luck utk results final exam hari tu.. :)



aku abes exam utk last paper pd hari isnin, 4 mei 2009..prasaan gembira yg xdpt digambarkan..yer la...mungkin itu last paper yg aku jwb smasa aku jd undergrad student kat um ni..skejap jer da 4 tahun aku mnjadi warga um..brmula 2005/06 sbg student pusat asasi sains (pasum) smpai la masuk 1st year di fakulti sains um sesi 2006/07 sehingga skarang.. bnyk sgt knangan aku kat um nie...mengenali berbagai jenis manusia dri segenap tanah air, malah luar ngara.. thanks a lot my friends for those memories... :)

bnyk gmbr2 smasa aku kat um nie aku da upload kat account facebook..anda boleh mlayari nya di SINI

smlm (6 mei 2009), aku pulang ke kampung halaman yg terchenta, TAIPING..kampung la sgt..hehee...knape aku balek awal?? sbnarnye xsmpat lg aku nk bergumbira bsama teman2 seperjuangn kat um nie..diorang smua nk balik lewat skit..tp aku tpaksa balik awal sbb aku perlu lapor diri pd hari ni (7 mei 2009) utk Latihan Industri..nak xnk aku kna la blik smlm...dengan bebarang yg penuh satu kete, hasil pengumpulan sejak 1st year kat KOLEJ KEDIAMAN KEEMPAT UM, smpai la ke 3rd year nie, aku meredah pulang dlm keadaan sedey..yeaa la...kalo aku xtend pon, aku da x apply kolej keempat tu atas sbb2 tertentu..ape sbb nye, hanya warga 4th yg tahu.. :D bnyk knangan kat 4th nie..jd pembantu mahasiswa (pm) pon 2taun berturut2..sape yg x sedey..? ceewaah..

ok2...aku lapor diri utk LI hari nie, dn bjaya mndpat pelepasan utk mulakan LI ku pada 11 mei 2009 iaitu pda ari isnin..tmpt aku LI ialah kat Zoo Taiping..doakan kejayaan dan kecemerlangan aku dlm Latihan Industri ni yea?? tidak lupa doakan juga keselamatan aku.. :) disebabkan LI aku tak start arini, maka aku gunakan waktu ku pd ari ni utk mnghabiskan menonton dorama Ryusei no Kizuna..berikut ialah sdikit review dan komen dri aku.. :)





“When we grow up… We’ll kill him together” - itulah hasrat 3 beradik, Koichi, Taisuke, dan Shizuna lakonan Ninomiya Kazunari, Ryo Nishikido dan Toda Erika..dorama ini telah memenangi banyak anugerah, seperti drama terbaik, plakon terbaik dan lagu tema terbaik..

dorama nie mngisahkan ttg 3 bradik yg kehilangan ibu dan ayah mereka setelah dibunuh semasa mereka 3 bradik kluar dari rumah snyap2 utk pg melihat hujan meteor 'Leonid'..
tiada bukti yg dpt mengaitkan kejadian tersebut dgn mana2 penjenayah disebabkan tiada bukti yg ditinggalkan pembunuh..satu2nya harapan yg mereka ada ialah Taisuke yg telah ternampak seorang lelaki telah keluar dari pintu blakang rumah mereka dlm keadaan tergesa2 smasa mereka tiba di rumah slps pulang melihat hujan meteor..

kes ini tidak dpt dselesaikan...dan slepas 14 tahun, berlaku suatu peristiwa yg tidak disangka..Taisuke ternampak seorang lelaki yg menyerupai tidak lain dan tidak bukan lelaki yg telah keluar dari pntu blakang rumah mereka scara tergesa2 14 tahun yg lalu..apakah yg akan berlaku setelah mereka telah berjaya menjumpai lelaki yg disyaki pembunuh ibu bapa mereka setelah 14 tahun mereka mencari??

dorama ini sgt menarik..diselitkan dgn elemen2 komedi menerusi scene2 "filem dalam drama" yg bgitu kreatif skali..tidak lupa juga diselitkan unsur2 kasih sayang dan perhubungan antara 3 beradik ini yg dibesarkan oleh penjaga mereka, Hayashi George..
dan tentulah elemen yg menyentuh perasaan turut menguasai dorama ini..penggunaan original soundtracks (OST) dan lagu ORION oleh Mika Nakashima sgt memberi kesan terhadap perjalanan dorama ini.. kesimpulannya?? aku bg 5/5 bintang~!!

Di sini aku sediakan link utk tgk online dri website MySoju..

http://www.mysoju.com/ryusei-no-kizuna/


Berikut ialah translation utk lagu ORION oleh Mika Nakashima..

ORION - Mika Nakashima

Lyrics: Momota Rui
Music: Momota Rui

*I was the one who cried
Because you told me
That not showing any signs of weakness
Is not the same as being strong
I believe

On my way home my breath grows cold
The stars are just swaying

Even the fleeting warmth
I’ve just discovered
Seems to be easily forgotten

I’ve realized now, for the first time
That I can love someone

I was the one who cried
I kept my eyes on the winter constellations
So that they would never vanish
From this sky
I believe

My palm has grown numb
I want to touch you forever so we can never be apart

Though I repeat the words I want to say to you in my mind
I still can’t say them aloud

I’ll say something silly and smile
Then gently wrap my arms around you

I counted the shooting stars
The miracle of having met you
Taught me
The meaning
Of the life I’m living now
So I believe

(Repeat*)

Because you told me
I believe

**diambil dari http://www.quartet4.net/?p=2361


Berikut ialah translation utk lagu Beautiful Days oleh Arashi :


Beautiful Days - Arashi

The stars in the sky twinkle and shine
Then turn and fade away
It's so beautiful, it's sad

Even if I want to hear
Stories of this and that
Even if wishes made on stars
Are said to come true one day
Grasping and embracing them selfishly
We'll never see each other again

*The stars in the sky twinkle and shine
Then turn and fade away
The tears wouldn't stop as I go home
My memories in the sky
Always wanting to come out
And the tears overflow
It's so beautiful, it's sad

More than sharing the sadness
And making the tears subside
The worst is when I cannot share my happiness
The overflowing smiles
Showing through my eyes give me courage even now
I want to see you again

I'll look up to the sky, singing
Yes, singing, as far as my voice will go
It's strange isn't it, that I am not alone
I'll always wave my hands up at the sky
I'll put my strength into waving these hands
That is our sign

Even if it's fun, it's painful
We won't be able to see each other again
No matter how much we wish

repeat*

I'll look up to the sky, singing
Yes, singing, as far as my voice will go
It's strange isn't it, that I am not alone
I'll never
Forget, ever.
I won't forget
The future I have painted once with you in the sky

***diambil drpd http://arashi.groups.vox.com/library/post/6a00e398bd883a000101098108a747000c.html?_c=feed-rss

5 comments :

QyLuZ SyL SyLviE said...

\(^O^)/ yea!!!
Arigatou~!

Mr Ishlop said...

Hontou ni, arigatou!

2 days download and watch endlessly, finished it in the morning today.

Currently into Maou, episode 1 had good impression, 10% to watch episode 2, you should try watch Maou as well.

Lead role: Ohno & Tomo

areev19 said...

yeah...tq for ur recommendation..i already hav dat Maou...just not watch it yet.. :)

Iza Idris said...

Ooo.. kat zoo tepeng ek... kitorang kalau balik tepeng sure gi situ.. nnt kalau I balik tepeng lagi.. i gi melawat ek..

take care n have fun buat LI..

-Pn. Iza-

areev19 said...

uit...puan iza..sy da tukar latihan industri kat hospital taiping..pg zoo tu 2 hari jer..heehehe

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan