Monday, February 2, 2009

OU, Raja Farah, dan Ong Bak 2

31/1/09...

kelmarin..aku, fiqi, tofio dan ikmal kuar tlah mnghabiskan mlm sabtu di One Utama...
memandangkan fiqi nye jpa bru masuk, maka beliau tlah mmbelanja kami makan kat pizza hut..layan2...trimas yer encik fiqi..

setelah puas makan..kami pon menuju ke gsc utk tgk wayang..tatkala di situ kami tlah ketemu dgn cik raja farah n family..alaaa yg plakon tuh..bak kate tofio yg blakon iklan beras kat tv tu...hek.. ade ek?? aku pon xsure.. :D


ape yg besh raja farah nieh smpai aku nk tulis kat blog?? besh ker?? ntah...lu pk la sndri...hahahaha...hurrmmm...cmnie2, nk djadikan crite aku ngn fiqi suggest utk tgk cite Ong Bak 2, walopon filem tu kuar kat wayang 5 Februari, tp kat OU kelmarin dah ade..sbb tu ar aku pon beriya ajak tgk cite tu..time sblom pg bratur tu aku, tofio ngn ikmal da dok borak2 la pasal cik raja farah tu..fiqi tanye, "yg mane stu raja farah? aku xknal..tnjuk ar kat aku.."

tatkala penuh excited nk tgk Ong Bak 2 aku ngn fiqi pon pg la bratur kat queue yg panjang juge la..tp xprasan plak cik raja farah n bapak die tgh bratur..yer la, gap mcm jauh jer..aku ngn fiqi pon mncelah la...x bajet plak ptong queue..jeng3...maka aku tlah mlihat reaksi cik raja farah yg trus mcm mencuka kat tepi aku..fiqi xprasan,ye la xknal..hehe..aku jer prasan...maka aku pon dlm ati tpk "wo oo..aku ngn fiqi ptong queue la plak?"..tp tak terluah pun pkataan aku kat fiqi utk beredar ke blakang cik plakon kte nieh..(tak la rase bsalah pun.. sape soh ko dok queue blakang sgt.. heheheh)...maka aku pon beredar dari queue tu meninggalkan fiqi utk pg bli tket..



akhirnya aku ngn fiqi dpt bli tket Ong Bak 2, pkul 1.20am...peh..btul2 midnite neh..
time tu bru kul 10pm++...jadi ape lg, kami pon pg karaoke dlu...layan jerk...
dah abes karaoke maka kami pg minum kat mamak...on da way pg mamak tu tetiber tbukak crite blik psal plakon iklan beras tu..fiqi tnye, "korang xtnjuk mane stu raja farah kat aku.."..aku pon ckp la "yg bratur blakang ko td tu la cik raja farah..ish3"..
maka fiqi mnjawab.."la...tuh ker?? mngade gile aku dgr die borak dgn bapak die..".."papa2, papa tau tak cte nie..bla bla bla" (bcite ttg movie2 yg ade kat gsc tu kat bapak die)..iseh..cmtuh plak..hohho manje la tu dgn bapak die.. :P

pastu plak aku pon kte "ko tau tak yg kte ptong queue raja farah dgn bapak die td??"
fiqi pon kte "aku taktau plak..ooo...patut ar aku ade dgr die ckp td..die (raja farah) ckp "takde KESEDARAN SIVIK btul, ptong queue org..bla bla"..fiqi dgr la sbb bratur dpan die jer time tu..tp xtrasa plak time tu..hahahahhaa...fiqi ingat die marah sape td..ish3...

paling xbley blah..fiqi ckp, "bangge siot raja farah marah aku...bkan snang artis nk marah aku, konpem die ingat pnye.." hahaha...lawak pon ade...padahal die xknal pon yg mane stu...ish3..

ok la...yg penting klo cik raja farah or sesape yg mengenali die mmbace blog nie..aku nk kate sorry la sbb ptong queue..tak prasan pun kami ptong queue...
yer ar, kalo aku yg kne ptong queue,aku pun marah :D

oke2..tutup cte tuh...kmbali ke review cite ONG BAK 2..






tentu ramai yg pnah dgr atau tgk filem ONG BAK..filem dari Thailand yg penuh dgn aksi2 pertarungan lakonan Tony Jaa..utk ONG BAK 2 nie.. tentu org akan sangka yg filem nie merupakan sambungan kpd filem ONG BAK 1 dulu..tp tidak, ONG BAK 1 sbnarnye sambungan kpd ONG BAK 2..alaa...mcm cte Star Wars tu la..kua cte yg kemudian dulu, pastu baru kuar cite yg sblumnya..

ok2...sdikit sipnosis utk filem ONG BAK 2 nie...cite nie menggunakan latar belakang zaman krajaan thailand pd waktu dulu, kalo xsilap tahun 1400++ masihi..crite bermula dgn aksi kejar mengejar dgn menaiki kuda di dalam hutan..segerombolan askar berkuda tlah mengejar seorang panglima yg membawa seorang remaja yg juga merupakan watak utama utk filem nie..remaja itu bernama Tien, iaitu anak seorang pembesar kerajaan thailand yg dituduh membelot..

dlm pelarian tu, Tien tlah dicampakkan ke tepi dari atas kuda yg mana si panglima tsebut akhirnya mati dipanah segerombolan perompak yg sdang menunggu di penghujung hutan..Tien akhirnya djumpai oleh skumpulan prompak lain yg akhirnya ditahan sbg hamba..(bnyk btul kumpulan prompak...ish3)

cte mula bkembang apabila Tien dselamatkan seorang Raja Perompak aka Ketua segala perompak yg bernama Chernang..di dalam suasana baru, Tien tlah blajar ilmu2 mempertahankan diri drpd perompak2 kat kawasan tu dan mengharungi pelbagai cabaran shingga akhirnya dilantik sbg pewaris takhta Raja Perompak..

jadi cite nie pasal Raja Perompak ker?? haa...nk djadikan crite, sbnarnye Tien memendam prasaan dendam yg amat sgt kpd raja thailand krana ibu dan bapanya tlah dibunuh di dpan mata die sndiri kerana dtuduh pembelot kpd krajaan..jd bile Tien dah jd hebat n tak terkalah dikalangan perompak2..ape yg die buat??

...haa....nk tau kesudahan kene la tgk cite nie kat wayang...kat ending filem nie, die ade bcerita ttg hukum karma yg tlah blaku kpd Tien..ape kne mngene hukum karma dgn cite nie?? hrmmm...anda tafsirkan sndiri setelah menonton filem ONG BAK 2 ini... :)

kesimpulannya..
filem ONG BAK 2 ini mmg penuh dgn aksi, tp bg aku jalan crite die kureng sket la..sbb tlalu bnyk aksi kot?? hurmm...ape2 pun...slamat menonton kpd smua yg berhasrat nk menonton filem nie kat wayang nanti... :)

aku bagi 4/5 bintang!

4 comments :

maGnanim0uSmiEra said...

mmg ptt pn ptg queue die...
hehe.~~

areev19 said...

mungkin..heheeh :D

Lord Biohazard said...

haaa...
tu la...
takde kesedaran sivik tol..
huh~

hahaha

topio said...

"sebutir beras tu kn ibarat setitik peluh petani"

 

Be My Followers

About Me

My photo
KICKERS_areev / PSN & Origin ID & Steam ID : areev19

WE/PES/FIFA Clan